2018-12-10 10:48


Fondatorul Wikileaks a cerut azil la ambasada Ecuadorului din Londra

 |  07:37
Fondatorul Wikileaks a cerut azil la ambasada Ecuadorului din Londra

Fondatorul Wikileaks Julian Assange s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra unde a cerut azil politic, a anunţat marţi Ricardo Patino, ministrul Afacerilor Externe al acestei ţări sud-americane. Acesta a precizat că Quito examinează cererea.

Gestul lui Julian Assange are loc la mai puţin de o săptămână după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea acestuia de a redeschide cazul său de extrădare. După ce două femei l-au acuzat de comportament sexual nepotrivit în timpul unei vizite în Suedia la mijlocul anului 2010, Assange este urmărit pentru a fi interogat în această ţară.

Suspiciunile asupra activităţii site-ului său de a expune secrete ale lumii au fost alimentate de lupta sa de a rămâne în Marea Britanie, care a durat mai bine de doi ani, scrie Agerpres.

WikiLeaks a confirmat cererea de azil într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, precizând că Assange se află "sub protecţia ambasadei Ecuadorului la Londra". El s-a prezentat la sediul misiunii diplomatice a Ecuadorului la Londra solicitând protecţia guvernului ecuadorian", se precizează într-un comunicat al diplomaţiei ecuadoriene. Assange a explicat acest demers prin "«regretabila declaraţie de abandon»", o aluzie la decizia celei mai înalte instanţe britanice, se mai arată în comunicat.

"În calitate de semnatar al Declaraţiei universale a Drepturilor Omului şi având obligaţia de a examina toate cererile de azil, am transmis imediat solicitarea sa serviciilor competente de la Quito (…) Decizia de a examina solicitarea de azil a lui Assange nu trebuie nicidecum interpretată ca o intruziune a guvernului ecuadorian în problemele judiciare ale Marii Britanii sau ale Suediei", a explicat ambasada Ecuadorului la Londra.

Ministrul adjunct ecuadorian al Afacerilor Externe sugerase la sfârşitul lui 2011 să i se ofere azil lui Assange, o propunere respinsă în final de preşedintele ţării Rafael Correa, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-26

TAGURI: Wikileaks, Julian_Assange, Ecuador
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...