2018-12-12 14:03


Fonduri blocate de Comisia Europeană. Suspiciuni de fraudă și incompetență în proiectele cu bani europeni

 |  21:01
Fonduri blocate de Comisia Europeană. Suspiciuni de fraudă și incompetență în proiectele cu bani europeni

Comisia Europeană a anunțat marți că a blocat fonduri în valoare de 144 de milioane de euro destinate României după ce au apărut suspiciuni privind nereguli în derularea programelor operaționale Competitivitatea și Mediu aferente perioadei 2007-2013. Mai mult, Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, solicită Guvernului Ponta să găsească „soluții eficiente de ameliorare a sistemului de gestionare a fondurilor europene", transmite HotNews. „Sumele care au fost blocate de Comisie ca urmare a întreruperilor care au afectat programele operaționale Competitivitate și Mediu (2007-2013) sunt în jur de 144 milioane de euro. Plățile au fost întrerupte pentru prioritățile 3 și 4 (tehnologia informației și comunicații, precum și energie) și pentru o parte din prioritatea 1 (sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii) a programului operațional Competitivitate și pentru prioritățile 5 și 6 (prevenirea riscurilor naturale și asistență tehnică) ale programului operațional Mediu", a precizat Comisia Europeană, la solicitarea HotNews.

Pe Axa prioritară 3 - IT&C a Programului de competitivitate economică (POSCCE) executivul european a decis încă din decembrie 2014 întreruperea decontării cheltuielilor efectuate de România în proiectele europene, iar pentru axele prioritare 4 și 1 ale POS CCE, precum și pentru axele 5 și 6 din POS Mediu întreruperile au fost impuse la începutul lunii aprilie 2015.

Incapacitatea de control

Comisia Europeană suspectează o serie de nereguli, printre care fraude comise de unii beneficiari ai programelor sau incapacitatea autorităților de management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și cele intermediare, din alte ministere de a verifica execuția corectă a programelor respective.

"În cazul programului operațional Competitivitate au fost identificate probleme în ceea ce privește sistemele de verificare a procedurilor de achiziții publice și eligibilitatea beneficiarilor, precum și suspiciuni de fraudă. În cazul programului operațional Mediu au fost identificate probleme în ceea ce privește sistemele de verificare a procedurilor de achiziții publice, precum și suspiciuni de fraudă", a precizat Comisia Europeană.

Autoritățile române au dat doar răspunsuri generale în privința blocării fondurilor europene pe Axa 3 IT&C a POS CCE, a mai spus Executivul de la Bruxelles și a explicat că „autoritatea de management mai are de efectuat verificările solicitate de Comisie și de demonstrat că exercită un control eficient asupra organismelor intermediare”.

Din cauza întreruperilor fondurilor, Guvernul României ia imprumuturi temporare din Trezorerie pentru a deconta cheltuielile efectuate de beneficiari în proiectele europene, iar aceste împrumuturi pun presiune asupra bugetului de stat.

Corina Creţu avertizează Guvernul

„România trebuie să rezolve cât mai repede problemele identificate de Comisie și să se asigure că sistemele de management și control ale fondurilor UE funcționează corect, în special sistemele de control al calității managementului și de verificare a achizițiilor publice”, a spus Corina Crețu, adăugând că odată ce se va ajunge la un acord cu Comisia, vor fi reluate plățile. Ea cere Guvernului Ponta să accelereze implementarea proiectelor europene și să îi trimită o listă de proiecte europene importante care riscă să fie blocate până la finalul lui 2015, când expiră posibilitatea accesării fondurilor din perioada 2007-2013, dar și una cu proiectele finanțate din alte surse, spre decontare corectă.

Crețu a menționat că România a beneficiat de finanțări retroactive evitând pierderea a 750 de milioane de euro din banii europeni.

Separat de banii europeni aflați în competența Corinei Crețu, din decembrie 2014 Comisia Europeană a întrerupt plățile către România și în Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) (460 de milioane de euro). Pentru deblocare, Ministerul Fondurilor Europene se află în discuții cu Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă (DG Employment) a Comisiei Europene, aflată în subordinea comisarului european Marianne Thyssen (Belgia).

Statul a plătit, deconturile așteaptă

În perioada 2007-30 aprilie 2015, România a cerut Comisiei Europene să-i deconteze cheltuieli de peste 10,33 miliarde de euro, dar a primit doar 9,5 miliarde de euro în toate cele 7 programe operaționale pentru fonduri structurale și de coeziune (fără avansuri). Astfel, România așteaptă să-i fie decontate declarații de cheltuieli de circa 800 de milioane de euro.

La data de 30 aprilie 2015, România ajunsese la un procent de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune de 49,87% din sumele alocate de Uniunea Europeană, bani încasați de la Bruxelles.

Ca urmare a întreruperilor de programe europene, în ultimele luni țara a avansat extrem de puțin în absorbția fondurilor europene.

Practic, în luna aprilie 2015 România a realizat un avans în absorbția fondurilor structurale și de coeziune de numai 0,96 %, iar în martie, de 1,23% din banii alocați.

În timp ce sumele încasate de România de la Comisia Europeană ca decont pentru cheltuielile din cadrul proiectelor au atins procentul de 49,87% din totalul alocat, statul român a plătit spre beneficiari peste 57%. Astfel a apărut o presiune asupra bugetului de stat de aproximativ 1,5 miliarde de euro, datorie acumulată până în prezent.

„Parte din aceste sume pe care noi le-am plătit către beneficiari, dar care nu se regăsesc în absorbția curentă, sunt datorate acestor întreruperi de plăți, pe care le plătim către beneficiar, dar nu le putem trimite pentru a ne fi rambursate de către Comisie", a spus noul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, într-un interviu acordat HotNews, joia trecută.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-12

TAGURI: fonduri, comisia, europeana, suspiciuni, proiecte, bani, europeni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SE FURA PESTE TOT ?
12 Mai 2015

Perchezitii DNA la CFR si Ministerul Transporturilor: Prejudiciu de 5 milioane de euro…care ar reprezenta doar "parandaratul" ? Insa, prejudiciul real, spun carcotasii, se ridica la aproximativ 160 milioane de euro? “Comana Ctin(alaturi de Iorgu Ganea, in arest preventiv) era, in afara de Regiotrans, de asemenea acţionar la firma RC-CF TRANS SRL Braşov( dar si la alte multe firme) societate care a pus la dispoziţia familiei Dragnea un autoturism Audi de ultimul tip ca sponsorizare. Prin intrarea in vigoare, pe 14 decembrie 2014, a noului mers al trenurilor, ministrul Transporturilor, IOAN RUS prin intermediul lui VASILE SECARA , a girat prabusirea companiei de stat- CFR Calatori, dar, in acelasi timp, a pus umarul serios la prosperitate operatorilor feroviari privati de transport persoane prin acordarea smechereasca, dar ilegala, de subventii uriase. Aceste rute operate de către CFR Călători sunt foarte rentabile, fapt pentru care este ilegal să fie introduse şi trenurile private. Trebuie precizat că unul dintre fostii acţionari de la firma braşoveană- Costel Comana, era în relaţii excelente cu fostul manager privat de la CFR Calatori- VALENTIN DOROBANTU, care acum este angajatul firmei Regiotrans Brasov, dar şi cu unul dintre actualii directori generali ai companiei de stat Iosef Szenteş, unul dintre artizanii „ţesăturilor” din mersul trenurilor pentru interesul privaţilor. Totodata, Costel Comana(decedat intre timp?) era in relatii extrem de apropiate si cu cei doi tesatori ai mersului pe 2015, adica directorii de la CFR SA- Viorel Scurtu si Marian Cotofana. Mai trebuie subliniat ca Alexandrina Gatej a condus CA de la CFR Calatori inca de pe vremea lui Ovidiu Silaghi si ea in calitate de presedinte al bordului administrative a aprobat “performantele manageriale de execeptie”, cercetate acum de DNA, regizate de catre fostii directori Valentin Dorobantu si Vasile Secara. In plus, Ioan Rus a mentinut-o in CA de la CF
Random imageUltimele stiri


loading...