2017-01-17 00:07

POLITICA


Forţele occidentale iau în considerare o acţiune militară în Libia

 |  18:39
Forţele occidentale iau în considerare  o acţiune militară în Libia
Premierul britanic,David Cameron, a ameninţat regimul Gaddafi cu o acţiune militară, inclusiv cuinstituirea unei zone de interdicţie aeriană şi livrarea de arme inamicilorsăi. În plus, Pentagonul a început să-şi repoziţioneze navele militare din zonaLibiei.

Premierulbritanic a sugerat chiar că ar putea trimite trupe libiene în Libia, ca o forţăde menţinere a păcii. El le-a ordonat comandanţilor să stabilească planuripentru o zonă de interdicţie aeriană. Dacă regimul Gaddafi ar trimite avioanelesă atace protestatarii, aparatele militare britanice ar putea interveni. Mişcareavine după ce presa britanică a dezvăluit că forţele britanice au antrenat trupelibiene în M. Britanie. La rândul lor,Statele Unite şi-au mobilizat în mod spectaculos resursele contra lideruluilibian, colonelul Muammar Kaddafi, prin redesfăşurarea forţelor militare. În cea de-a paisprezecea zi a unei insurecţii fără precedent contraliderului libian, aflat la putere de peste 40 de ani, Washingtonul a anunţat sosirea înregiune a forţelor navale şi aeriene, oficial în scopuri umanitare, darsubliniind, totodată, că toate opţiunile sunt pe masă. Pentagonulvrea să trimită şi un batalion suplimentar de infanterie marină."Serviciul de planificare concepe scenarii ţinând cont de diverse situaţiişi cred că putem anunţa că efectuăm o redesfăşurare a forţelor noastre, pentrua avea spaţiu de manevră, în momentul luării deciziilor", a explicat unoficial din Pentagon. SUA discută cu partenerii din NATO diverse opţiunimilitare pentru rezolvarea situaţiei din Libia, a declarat ambasadoareaamericană la ONU, Susan Rice. "SUA încearcă săstabilească legăturicu opoziţia libiană, dar deocamdată aceasta este dezorganizată. Cât timp nuesteunită, este prematur să evocăm un ajutor militar", a subliniatRice.

Pentrua lansa o ofensivă aeriană, oficialii militari americani ar putea să utilizezeportavionul nuclear USS Entreprise, care se află, în prezent, în Marea Roşie,dar şi de portelicopterul USS Kearsage, care are la bord aproximativ 2.000 deoameni. Opoziţia controlează zoneîntinse în Libia, inclusiv principalele câmpuri petroliere, în timp cecolonelul Gaddafi rămâne surd la presiunea internaţională, dar şi la situaţiadin ţară, refuzând să recunoască faptul că pe străzi au loc confruntări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image