2017-01-23 14:56


Fostul lider egiptean ar fi folosit cele 18 zile de proteste pentru a-şi securiza averea

 |  18:16
Fostul lider egiptean ar fi folosit cele 18 zile de proteste pentru  a-şi securiza averea
Conştient de iminenta sa cădere de la putere, Hosni Mubarak ar fi folositcele 18 zile de proteste pentru a-şi transfera averea vastă în conturinedetectabile, susţin surse de informaţii occidentale. Fostulpreşedinte egiptean este acuzat că deţine o avere de peste 40 miliarde de euro,acumulată în timpul mandatului său de 30 de ani la conducerea Egiptului. Avereasa, acumulată total netransparent, ar fi în bănci străine, în investiţii, în lingourişi în proprietăţi în Londra, New York, Paris şi Beverly Hills. Chiar dacă numele Mubarak nu apare niciodatăîn topurile internaţionale privind cei mai bogaţi oameni, familia sa estecotată a fi între primele zece cele mai bogate din lume.

Revelaţiie au apărut după ce Consiliul Dirigent militar apreluat puterea şi protestatarii au cerut ca Mubarak să fie cercetat pentrucorupţie şi averea sa sechestrată. Fostul preşedinte a fost în ultimele zile la vila familiei sale,în staţiunea Sharm El-Sheikh. Au existat rapoarte neconfirmate că el a fostefectiv sub arest la domiciliu, deşi consiliul care se ocupă de tranziţia ţăriispre democraţie a spus că domnul Mubarak a fost tartat cu respectul cuvenit.În timpul protestelor de săptămâna trecută, fostulministru adjunct de externe Ibrahim Yousri şi 20 de avocaţi au înaintat opetiţie procurorului general Egiptului în legătură cu începerea cercetăriipenale a familiei Mubarak pentru furtul averii statului.

Vineri, Elveţia a decis să blocheze "cu efectimediat" orice bunuri pe care le-ar putea deţine în Confederaţie fostulpreşedintele egiptean şi anturajul său. Această decizie este menită să"evite orice risc de deturnare a bunurilor aparţinând statului egiptean",potrivit Ministerului elveţian al Afacerilor Externe. Mişcarea Elveţiei esteconsiderată ca o încercare a unei ţări europene de aameliora imaginea sa de paradis sigur pentruaverile nelegitime. Cotidianulbritanic The Telegraph susţine că presiunile sunt în creştere pentru ca Marea Britanie să acţioneze similar ca Elveţia. Trezoreria MariiBritanii a spus că ar avea puterea de confiscare a bunurilor britanice ale luiMubarak dacă Egiptul a făcut o cerere oficială. Fostul lider egiptean arelegături puternice la Londra, existând speculaţii că milioane de lire sterlinesunt ascunse în Marea Britanie.

Urmele banilor

Dar o sursă de informaţii a declarat pentru cotidianulbritanic că averea fostului lider a fost deja transferată. "Noi credem că consilieriifinanciari ai familiei Mubarak au mutat o parte din bani. Dacă ar fi avut banireali în Zurich, se poate să fi dipărut până acum." Dacă Mubarak a învăţat lecţia de la Zine El AbidineBen Ali, fostul preşedinte al Tunisiei, atunci o destinaţie a activelor familieiar putea fi statele din Golf, de care îlleagă multe investiţii, dar şi relaţii de prietenie.Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită au fost frecvent menţionate cadestinaţii finale probabile pentru familia Mubarak.

Rapoartele care provin din Egipt susţin că Mubarak a avutconturi la banca elveţiană UBS, precum şi la HBOS, acum parte a Lloyds BankingGroup, în care guvernul britanic deţine 41 la sută. Dar oficialii băncii Lloydsnu au găsit până în prezent nici o dovadă că Mubarak a avut conturi secrete laei. Surse de informaţii indică faptul căaverea lui Mubarak poate fi cel mai uşor de depistat prin intermediulafacerilor lui Gamal Mubarak, unul din fiii săi, în vârstă de 47 de ani.El a trăit în Londra şi a lucrat în sectorul bancarînainte de a înfiinţa o întreprindere de investiţii şi consultanţă în Londra.El a demisionat din funcţia de director al companiei acum 10 ani. Arwa Hassan, un specialist în Orientul Mijlociu pentru grupul TransparencyInternational, a declarat că Gamal pare să fie în centrul finanţelor familieilui Mubarak.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image