2017-01-24 09:00


Fostul lider militar al sârbilor bosniaci a fost arestat. Serbia a îndeplinit precondiţia pentru a deveni candidată la integrarea în UE

 |  18:36
Fostul lider militar al sârbilor bosniaci a fost arestat. Serbia a îndeplinit precondiţia pentru a deveni candidată la integrarea în UE

Ratko Mladic a fostarestat şi extrădat Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fostaIugoslavie, cu sediul la Haga, care l-a inculpat pentru genocid privind roluljucat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995). Anunţul a fost făcut depreşedintele Serbiei, Boris Tadic, într-o conferinţă de presă extraordinară. Unsondaj recent arăta că Ratko Mladic este mai popular în rândul naţionaliştilorsârbi decât Radovan Karadzic, astfel încât este posibil să urmeze proteste. Potrivit sondajului, sârbii nu doreau ca Mladic să fie predat TPIpentru judecare.

Tadic a precizat că liderul militar al sârbilor bosniacia fost reţinut pe teritoriul Serbiei, fără a indica locul exact. Totuşi,agenţia EFE notează că Mladic a fost arestat sub numele fals de MiloradKomadic, într-un sat din apropierea oraşului Zrenjanin, în nordul Serbiei. Suspectatăani întregi că l-a ascuns cu bună ştiinţă, Serbia a cerut în ultimii aniajutorul Interpolului pentru a-l localiza pe fugar. Capturarea lui, care, înmod simbolic, intervine chiar în ziua în care la Belgrad se afla în vizită şefadiplomaţiei europene, Catherine Ashton, era o precondiţie pentru ca Serbia săfie acceptată oficial drept candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Fostul general Ratko Mladic a fost comandantul şef alarmatei Republicii Srpska în timpul războiului din Bosnia între 1992 şi 1995.Este acuzat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie degenocid, complicitate la genocid, crime contra umanităţii şi violarea cutumelorde război. Dat în urmărire din 1995, Ratko Mladic, 69 de ani, este consideratunul dintre principalii artizani ai planului de „purificare etnică” a unor zonedin Bosnia-Herţegovina, alături de fostul lider politic Radovan Karadzic,arestat în 2008. Potrivit TPI, Mladic este responsabil de asedierea oraşuluiSarajevo, soldată, în perioada 1992-1995, cu moartea a 10.000 de civili. Deasemenea, lui Mladic i se atribuie genocidul de la Srebrenica, soldat cumoartea a 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani în 1995. Potrivitprocurorilor, Ratko Mladic este vinovat şi în episodul luării ca ostatici a 200de militari ONU în iunie 1995.

Evoluţia militară după1989Oficiali musulmani şi croaţi care au făcut parte din fosta armată iugoslavăîmpreună cu Mladic dau asigurări că acesta s-a transformat dintr-un comunistiugoslav convins într-un naţionalist sârb. La 12 mai Adunarea Parlamentară asârbilor bosniaci votează înfiinţarea Armatei Republicii Srpska (VRS), iarMladic devine comandantul ei până în 1996. După recunoaşterea în 6 aprilie 1992de către comunitatea internaţională a independenţei statului Bosnia-Herţegovina,la Sarajevo izbucnesc lupte. În mai, oraşul este supus asediului şi bombardatde către VRS, sub comanda lui Mladic. Asediul ar fi provocat peste 12.000 devictime. Apoi, deşi prin Rezoluţia 819 a Consiliului de Securitate al ONU din1993 enclavele Zepa şi Srebrenica din estul Republicii Srpska fuseserădeclarate „zone de securitate”, care nu pot fi ţinte militare, VRS le atacăîntre 2 şi 11 iulie 1995. Peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmanibosniaci sunt masacraţi între 13 şi 19 iulie. La 4 august 1995, în timp ce numeroşimilitari croaţi intenţionau să atace zonele sub conducerea sârbă în Krajina,Karadzic a anunţat că îl ia pe Mladic de la comandă şi că preia conducerea VRS.Karadzic îl acuza pe Mladic de pierderea a două oraşe importante sârbe dinvestul Bosniei, cucerite de croaţi, şi a folosit acest lucru drept pretextpentru a anunţa schimbările surprinzătoare din ierarhia militară. Mladic, redusla rangul de „consilier”, a refuzat să se retragă discret, cerând susţinereamilitarilor sârbi din Bosnia şi a populaţiei. La 8 octombrie 1996, preşedinteleRepublicii Srpska, Biljana Plavşic, l-a demis pe Mladic, care a continuattotuşi să primească pensie până în noiembrie 2005.

Mladic este căsătorit cu Bosa şi are un fiu, Darko, a cărui locuinţă dinBelgrad a fost percheziţionată de mai multe ori în căutare de piste care săducă autorităţile la tatăl Ratko. Fostul general a mai avut o fiică, Ana, cares-a sinucis în timpul războiului civil bosniac chiar cu o armă a tatălui său.Apropiaţii lui Mladic spun că sinuciderea fetei sale l-a înrăit şi mai tare. În2010, familia sa a început un proces pentru ca Ratko Mladic să fie declaratoficial mort, dat fiind că nu mai fusese văzut în ultimii şapte ani şi pe motivcă era foarte bolnav.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image