2019-01-24 04:26


Fostul premier croat avea aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu

 |  19:28
Fostul premier croat avea aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu

Fostulpremier croat Ivo Sanader, acuzat de abuz de putere şi corupţie, arestat înAustria, după publicarea documentelor WikiLeaks, manifesta aceeaşi"aroganţă a puterii" ca fostul dictator român Nicolae Ceauşescu,comentează ziarul britanic The Guardian.

"Dacănu aţi văzut niciodată imaginile cu ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu,ar trebui să le vedeţi. Într-o dimineaţă răcoroasă de decembrie, în 1989,Ceauşescu a ieşit pe balconul Comitetului Central şi a început să se adresezecelor 100.000 de persoane adunate în Piaţă cu steaguri şi pancarte. La început,totul a decurs normal: Ceauşescu vorbea, lumea aplauda şi scanda sloganurilestabilite. Deodată s-a auzit un sunet ciudat, neobişnuit, ameninţător, ca unvuiet. Iar zgomotul creştea în intensitate. Pe faţa lui Ceauşescu se vedeuimirea, iar zgomotul i se adresa lui", scrie ziarul britanic.

"Scenacăderii lui Ceauşescu a durat mai puţin de un minut. A fost nevoie de mai multtimp până ce fostul premier croat Ivo Sanader, arestat în urmă cu patru zile înAustria, a fost înlăturat; aproximativ un an şi jumătate. Iar asemănarea lui cuCeauşescu nu este dictatura, ci un fenomen psihologic legat de aroganţa puterii.Nici Sanader nu credea că ar putea fi înlăturat. El? Premierul? Nu doar că afost forţat - în circumstanţe obscure - să se retragă de la putere în iulie2009, dar a fost şi părăsit de foştii aliaţi şi chiar lipsit delibertate", arată The Guardian.

"Mulţiani, Sanader a dat impresia că ştie perfect ce face. A preluat constrolulasupra Partidului Democrat după ce a reuşit să tempereze aripa radicală aformaţiunii, probabil nu doar cu promisiuni politice. Apoi şi-a pus o mascăproeuropeană, într-un mod prietenesc şi civilizat. Între timp, cumpăra persoanedin dreapta şi stânga scenei politice, cu bani şi favoruri, până ce majoritateaactorilor importanţi erau parte a reţelei. Recente anchete au dezvăluit căSanader a fost implicat în cel puţin două scandaluri de corupţie. Pedeapsamaximă este de 15 ani de închisoare, dar este investigat în alte patrucazuri", conchide coditidianul britanic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...