2018-12-13 11:16


Francezii votează pentru reformele Hollande

 |  21:00
Francezii votează pentru reformele Hollande

Miza alegerilor parlamentare din Franţa este reprezentată de ritmul şi dimensiunile reformelor pe care intenţionează să le pună în practică proaspătul preşedinte socialist François Hollande. Primul tur al alegerilor legislative de ieri constituie un test în care cele mai mari şanse le au socialiştii.

Dacă social-democraţii lui Hollande vor reuşi să preia majoritatea din Camera Deputaţilor de la Paris, atunci preşedintele îşi va putea impune agenda reformelor bugetare. Social-democraţii francezi controlează deja camera superioară, Senatul francez.

Alianţe pentru turul doi

Sistemul electoral francez prevede că pentru alegerile parlamentare câştigător este proclamat  candidatul care obţine majoritatea voturilor în cazul în care rata de participare este mai mare de 25%. În caz contrar, urmează ca pentru respectiva circumscripţie să se organizeze un al doilea tur de scrutin.

Extremele politice franceze, stânga şi dreapta, au mari speranţe de la aceste alegeri. Extremiştii Frontului Naţional condus de Marine Le Pen speră să repete performanţa de la alegerile prezidenţiale şi să intre în Adunarea Naţională de la Paris pe care au părăsit-o încă din anii ’80.

Social-democraţii au ajuns la o înţelegere cu stânga extremă pentru cel de-al doilea tur de scrutin de săptămâna viitoare: va fi susţinut candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur, indiferent din ce partid face parte. La dreapta spectrului politic, Uniunea pentru o Mişcare Populară a fostului preşedinte Sarkozy nu a reuşit să ajungă la o înţelegere asemănătoare cu Frontul Naţional, ceea ce diminuează şansele dreptei.

Stânga favorită

Toate sondajele indică stânga ca mare favorită, dar miza este dacă Partidul Socialist şi aliaţii săi ecologişti vor obţine majoritatea absolută sau vor trebui să se alieze cu stânga radicală. Noul şef al statului, François Hollande, a lansat un apel francezilor ca să-i ofere „o largă majoritate, solidă şi coerentă”, pentru a-şi pune în aplicare promisiunile din campania electorală. Cheia scrutinului o va reprezenta gradul de mobilizare a electoratului, numai 60% dintre alegători fiind aşteptaţi la vot, în timp ce 80% au votat la prezidenţiale. Premierul Jean-Marc Ayrault, el însuşi candidat la Nantes, a avertizat că membrii guvernului care vor fi învinşi în alegeri vor trebui să demisioneze. Însă toţi cei 24 de miniştri candidaţi se prezintă în circumscripţii unde François Hollande a obţinut victoria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-14

TAGURI: Hollande, Franţa, alegeri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...