2017-01-22 01:48

POLITICA


Franţa este pe cale să devină germană

 |  17:58
Franţa este pe cale să devină germană

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy,a dat startul bătăliei pentru realegerea saîn această primăvară, anunţând o serie de măsuri economice controversate via Germania, în contextul extrem de dificil în care rata şomajului şi datoria publică au atins niveluri-record în ultimii 17 ani. Criticii l-au acuzat că încearcă să se adapteze crizei, nu să o rezolve.

Măsura de inspiraţie germană cea mai discutabilă din intrevenţia preşedintelui francez a fost creşterea TVA cu 1,6% până la 21,2%. În opinia lui Sarkozy, cu banii obţinuţi vor fi diminuate unele taxe patronale, ceea ce ar trebui să ducă la o creştere a numărului de locuri de muncă. Totodată, subauspiciile noului acord de competitivitateal liderului francez, angajatoriivorfi acumîn măsurăsă reducăsau să crească orele de lucruşisă scadă salariilepentru a salvalocuri de muncăîn cazul în careo majoritatealucrătoriloraprobă. Preşedintele francez a anunţat, de asemenea, că Franţa va introduce în august o taxă de 0,1% asupra tranzacţiilor financiare. S-a „luat decizia creării unei taxe asupra tranzacţiilor financiare”, a motivat Sarkozy, cu speranţa „creării unui şoc” şi antrenării ulterioare a altor ţări europene care, până în prezent, au fost ostile unei asemenea taxe.

Declaraţiile preşedintelui francez au venit după ce Francois Hollande, liderul socialiştilor, s-a lansat în campania prezidenţială cu un asalt asupra „lumii finanţelor” care a captat aplauzele publicului. Ultimul sondaj a arătat că Hollande are 56 la sută din voturi, iar Sarkozy 44 la sută.Liderul socialist este văzut ca cel mai bun candidat pentru a rezolvea problema şomajului şi a datoriei publice.

Reacţii negative

„Le Monde” a spus că „Sarkozy merge pe urmele Angelei Merkel” dintr-un calcul strict politic: preşedintele ştie că liderul german va veni să îl susţină în campania electorală şi că socialiştii nu vor putea să fie prea critici împotriva cancelarului. Pe aceiaşi idee şi „Liberation” critică dereglementarea care l-a cuprins pe Sarkozy: „Germania este un exemplu doar până la un punct. Sarkozy cere flexibilitate, dar nu face decât să se adapteze crizei, nu să încerce să o resolve. E grav!”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: Nicolas Sarkozy, Franta, crestere TVA, reforme, Francois Hollande, Angela Merkel, crizt, somaj, datorie, prezidentialeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image