2017-01-18 03:55

POLITICA


Franţa începe să vireze pe stânga

 |  16:39
Franţa începe să vireze pe stânga

Pe fondul crizei, candidatul socialist, François Hollande, se află în fruntea sondajelor din Franţa, dar cursa prezidenţialelor se joacă în continuare. Preşedinte Nicolas Sarkozy nu şi-a depus oficial candidatura, dar s-a lansat deja în campanie, încercând să depăşească uzura politică şi deprecierea care l-au copleşit, scrie presa franceză.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că va renunţa la politică şi îşi va „schimba viaţa complet“, dacă nu reuşeşte să obţină un al doilea mandat în aprilie. Remarcele sale au alimentat speculaţiile potrivit cărora Sarkozy şi partidul său de centru-dreapta UMP sunt tot mai preocupaţi de şansele sale, în urma sondajelor descurajante şi a performanţei lui Hollande, candidatul Partidului Socialist, la primul său miting de campanie.

Hollande şi-a surprins susţinătorii duminică cu o cotitură clară la stânga prin discursul cu care şi-a început campania identificându-şi adversarul, care nu este Sarkozy pe care nici măcar nu l-a amintit, ci „lumea finanţelor”, care, în opinia sa, „a preluat controlul economiei”. Discursul său a fost plin de propuneri concrete, de la pensionare la o mai mare laicizare, trecând prin fiscalitate şi o atenţie specială acordată tinerilor pe care îi consideră „sacrificaţi, abandonaţi şi marginalizaţi”, cărora le-a adresat întrebarea: „Veţi trăi mai bine în 2017, decât în 2012?”. Hollande ştie că de realitatea bugetară depinde o bună parte din credibilitatea sa, prin urmare el va explica în cursul campaniei cum îşi va finanţa propunerile. Candidatul socialist are o viziune proprie asupra Europei, mai protecţionistă decât a lui Sarkozy, şi contrară tratatului de austeritate fiscală care se negociază în prezent sub imboldul Germaniei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-22

TAGURI: franta, francois hollande, nicolas sarkozy, prezidentiale, sondaje, campanie, stangaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image