2017-01-22 12:11

POLITICA


“Furtuna perfectă” mai devreme de 2013

 |  21:00
“Furtuna perfectă” mai devreme de 2013

Încetinirea creşterii economice mondiale va aduce o nouă criză financiară. Semnalul de alarmă vine din partea economistului Nouriel Roubini, cunoscut pentru prezicerea crizei financiare din 2008.

Într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, Roubini, cofondator şi preşedinte al Roubini Global Economics LLC, a declarat că datele actuale îi arată că slăbiciunea economică din SUA, din zona euro şi din Marea Britanie va arunca economia într-o nouă criză mult mai devreme decât anticipase. Potrivit acestuia, “furtuna perfectă” din 2013 şi-ar putea decala punctul culminant, totul depinzând de ce instrumente politice sunt disponibile. Roubini nu a ezitat să evoce spectrul unei noi “Mari Depresiuni”. La trei ani de la prăbuşirea Lehman Brothers, el a spus că panica de pe pieţele acţiunilor europene, costul-record al asigurării datoriilor băncilor, timida relansare a economiei mondiale şi ponderea datoriilor din zona euro indică o probabilitate de 60% ca economiile avansate să plonjeze în recesiune. Roubini consideră că este absolut necesar “să se relanseze creşterea economică acum, nu în următorii 5 ani” prin măsuri de stimulare de amploare pe termen scurt. Pentru zona euro, “Consiliul pentru Viitorul Europei” din care Nouriel Roubini face parte a recomandat consolidarea federalismului ca soluţie pentru a ieşi din impas.

Despre depresiunea economică se vorbeşte când există o cădere susţinută a uneia sau mai multor economii naţionale, fiind caracterizată de o creştere a ratei şomajului, restricţionarea creditelor, restrângerea majoră a investiţiilor, deflaţia preţurilor, numeroase falimente bancare, schimburi comerciale semnificativ reduse, un curs valutar foarte volatile. Nu există o definiţie oficială a depresiunii economice, însă se consideră că apare dacă există un declin al Produsului Intern Brut (PIB) mai mare de 10%.

Avertismentul OCDE

După ONU, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a dat o evaluare negativă a economiei pentru ţările din G7 - SUA, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia. Organizaţia şi-a revizuit în scădere previziunile de creştere până la sfârşitul anului în curs şi se aşteaptă chiar la cel puţin un trimestru de recesiune a Produsului Intern Brut  în Germania şi în Italia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image