2019-04-26 03:47


Furturile online au ajuns la Parlament. Deputaţii, ţinte pentru hoţii pe internet

 |  19:44

Otentativă de furt prin intermediul internetului a ajuns şi la CameraDeputaţilor. Aleşii neamului au primit pe e-mail un mesaj care se pretinde a fide la Ministerul Finanţelor. Expeditorul le promite că Finanţele le vor returnao parte din impozitul pe venit, iar pentru aceasta ei trebuie să furnizeze datepersonale, cum ar fi numărul şi parola cardului. Pare ironic, însă printre ceicare nu au sesizat de la bun început “păcăleala” se numără chiar deputata AlinaGorghiu, bloggeriţă cu experienţă în utilizarea internetului.

Ministerul Finanţelora declarat deja că e-mailurile prin care se solicită date personale în numeleinstituţiei reprezintă o tentativă de furt şi că nu ministerul este expeditorul.Avertismenul a ajuns mai greu însă la deputaţi. Penelista Alina Gorghiu esteunul dintre aleşii neamului care nu au băgat de seamă că cineva vrea să-i furebanii prin intermediul internetului. Culmea ironiei, Gorghiu este unul dintreparlamentarii tineri cu blog personal, pe care scrie aproape zilnic. Deci, sepresupune că se pricepe la internet ceva mai mult decât colegii săi, dingeneraţii diferite. Liberala era cât pe ce să cadă înplasă. Ea ne-a confirmat că e unul dintre deputaţii care au primit mesajul peadresa de e-mail de la Camera Deputaţilor. „Da, am primit. Exact, cel cu adresade mail de la Ministerul Finanţelor. Nu l-am citit cu atenţie. Nu am făcutnimic, pentru că l-am dat mai departe celor de la mine de la contabilitate,care mi-au spus că e ceva în neregulă cu e-mailul acela”, mărturiseşte Gorghiu.După ce îi spunem că e o tentativă de furt prin care cineva îi solicită numărulşi parola cardului, liberala devine puţin îngrijorată. „Aoleu, vă mulţumescfrumos că m-aţi avertizat”, încheie ea politicos convorbirea.

IT-iştii Camerei confirmă atacul

Departamentul ITal Camerei Deputaţilor confirmă pentru ziarul „Puterea“ că mesajul a ajuns şila parlamentari. Ioan Radu, cel responsabil cu buna funcţionare a adreselor dee-mail ale deputaţilor, ne-a declarat că a securizat accesul, astfel încâtparlamentarii să nu poată accesa site-ul spre care îi trimite mailul buclucaş. „Amprimit astăz (ieri, n.r.) două sesizări, dintre care una a venit din parteaunui birou parlamentar. Am blocat atât sursa de la care venea mesajul, cât şiaccesul la linkul către care te trimitea. Deocamdată doar aceste sesizări le-amprimit”, spune şeful IT-ului de la Cameră. Dacă în interiorul clădiriimailurile au devenit mai sigure, nu acelaşi lucru se poate spune şi desprebirourile parlamentare din teritoriu. Acolo, autoritatea IT-iştilor de laParlament nu poate ajunge. „La birourile parlamentare, abonamentele sunt de lareţele de internet locale. Pe acelea nu le putem securiza”, mai precizează IoanRadu.

Deputaţii folosesc rar e-mailurile de serviciu

Colegii de generaţieai Alinei Gorghiu nu prea îşi folosesc e-mailurile de serviciu. Tocmai deaceea, spun ei, nu au văzut dacă e-mailul a ajuns în căsuţele poştale electronicealocate lor. Pesedista Carmen Moldovan se plânge că e bombardată cu tot felul de mesajenedorite şi de aceea accesează rar e-mailul. „Nu am verificat încă mailul deCameră, abia după ora şase o să am ocazia să o fac. Deci, nu ştiu dacă o fiajuns mesajul. Dar pot să vă spun că e groaznic ce tot primesc eu în mailul ăla.Tot felul de spamuri şi de oferte care mai de care”, se plânge Moldovan. Niciliberalul Dan Motreanu nu ştie să fi primit vreun e-mail în numele MinisteruluiFinanţelor. „Nu am auzit de asta. Nu am văzut, întrucât eu nici nu preafolosesc adresa de e-mail de la Cameră, utiliez contul de Gmail. E interesant,o să întreb şi printre colegi să văd dacă au primit ei ceva”, spune Motreanu.

Pambuccian: „Am filtre antispam foarte bune”

Varujan Pambuccian,expert în calculatoare, le dă lecţii colegilor parlamentari. El afirmă că nupoate fi furat pe internet. Pambuccian ne declară cănu a primit vreun mesaj care să-i ceară date personale în numele MinisteruluiFinanţelor. Dar că, oricum, nu prea îl îngrijorează pe el atacurileinformatice, întrucât ştie să se protejeze împotriva lor. „Nu am auzit de aşaceva. Ştiu că sunt foarte multe la nivelul băncilor, dar în numele MinisteruluiFinanţelor încă nu am văzut. E haios, totuşi. Eu nu am primit, dar să ştiţi căam filtre antispam foarte bune(«spam» înseamnă conţinut nedorit, n.r.)”,spune mândru deputatul.

Zilele trecute,mai mulţi utilizatori ai internetului s-au plâns că au primit e-mailuri înnumele Ministerului Finanţelor. Expeditorii le spuneau că au de primit orambursare de impozit. Pentru confirmare, mesajul cerea utilizatorilor datelepersonale, printre care numărul de cont şi parola cardului pe care îl folosesc.

Alertat, MinisterulFinanţelor Publice a transmis un comunicat spunând că acel mesaj este otenativă de furt online şi că e-mailul nu este trimis de minister. “În urmainvestigaţiilor efectuate s-a constatat că IP-ul computerului de pe care s-atrimis acest e-mail nu face parte din cele aflate în dotarea MinisteruluiFinanţelor Publice. Astfel, atenţionăm pe cei vizaţi să nu dea curs acestore-mailuri şi să nu completeze formularul cu date de identificare sau financiareale societăţilor cărora sunt adresate”, transmitea instituţia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG