2018-12-16 05:39


Gaddafi a ajuns la capătul puterilor

 |  21:00
Gaddafi a ajuns la capătul puterilor

Fuga colonelului Muammar Gaddafi ar putea înceta dacă cererea acestuia de începere a negocierilor privind transferul puterii va fi acceptată de rebelii care au preluat deja controlul asupra principalelor oraşe din Libia. Discuţiile ar urma să fie conduse de unul dintre fiii colonelului, Saadi, precizează Associated Press, care susţine că a fost contactată de purtătorul de cuvânt al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim.

Oferta de negociere a lui Gaddafi survine într-un moment în care acesta încă mai poate negocia de pe poziţii de forţă, precizează BBC. Astfel, colonelul încearcă să profite de controlul pe care-l menţine încă asupra principalei surse de apă, aflată în sudul ţării, care alimentează capitala Tripoli. O înţelegere în acest sens ar putea să uşureze misiunea rebelilor de a controla capitala, în condiţiile în care populaţia are de suferit din cauza lipsei apei, însă pentru Gaddafi este puţin probabil ca negocierile să conducă la o poziţie favorabilă pentru acesta. Secretarul general britanic al Externelor, William Hague, a descris drept o „iluzie înşelătoare” presupusa ofertă de negociere pentru tranziţia puterii făcută de Muammar Gaddafi.

Scene şocante

Jurnaliştii aflaţi la faţa locului au prezentat dovezi şocante privind execuţii sumare, acte de violenţă şi tortură împotriva civililor realizate de forţele loiale colonelului. Rebelii au descoperit într-un depozit abandonat scheletele carbonizate a peste 50 de persoane, despre care se crede că au fost victimele unor execuţii sumare conduse de brigăzile unuia dintre fiii colonelului, Khamis. Conform AP, care susţine că a fost contactată telefonic de către Moussa Ibrahim, acesta a transmis un mesaj din partea lui Gaddafi, în care afirmă că doreşte să negocieze pentru „salvarea celor 2 milioane de oameni care trăiesc în Tripoli şi pentru ca oraşul să nu fie pierdut pentru totdeauna, precum Somalia”. Rebelii încearcă între timp să-şi întărească poziţiile şi au lansat un ultim asalt asupra oraşului Sirte, locul de naştere al colonelului. Pe lângă însemnătatea simbolică a capturării oraşului natal al lui Gaddafi, acesta reprezintă şi o poziţie strategică pe care rebelii trebuie să o ocupe pentru a realiza unificarea zonei de est a ţării, în care a izbucnit revolta, cu vestul, din care fac parte noile oraşe cucerite, inclusiv capitala Tripoli. Până acum, rebelii au anunţat că au reuşit să ocupe oraşul Bin Jawad, aflat la 100 de kilometri de Sirte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...