2017-01-22 01:49

POLITICA


Gaddafi, fugar sau capturat?

 |  10:00
Gaddafi, fugar sau capturat?

Zona în care se află colonelului Gaddafi este învăluită în ceaţă. A reuşit el să fugă în Niger în urma unei înţelegeri secrete de predare a puterii cu rebelii şi forţele occidentale? După declaraţiile oficialilor din SUA şi Niger, s-ar părea că nu. Dar informaţiile sunt contradictorii.Un reprezentant al rebelilor a anunţat că l-au înconjurat pe Gaddafi şi este doar o chestiune de timp până la capturarea sau uciderea lui.

Un convoi de 200 de vehicule militare libiene, printre care se speculează că ar fi şi camioane pline cu aur şi bani, a intrat în Niger. Suţinători ai lui Gaddafi, dar şi oficiali de top, precum fostul şef al securităţii libiene, s-au aflat în acest convoi. Informaţia a fost dată de un purtător de cuvânt al Consiliului National de Tranzitie (CNT) din Libia care afirmase că aproximativ 200 de vehicule au intrat pe teritoriul Nigerului dinspre Libia, cu menţiunea că este vorba despre tipul de convoi care-l transporta de obicei pe colonelul Gaddafi sau pe unul dintre fiii săi. Oficialii nigerieni au dezminţit amploarea convoiului şi că fostul lider libian ar fi sosit cu vechiculele în cauză. Pe de altă parte, o sursă militară franceză a declarat că Gaddafi şi fiul său Saif al-Islam s-ar putea alătura convoiului pentru a trece în Burkina Faso, fostă colonie franceză.Destinaţie a unor mari cantităţi de ajutor libian, Burkina Faso a oferit refugiu lui Gaddafi cu aproximativ două săptămâni în urmă, chiar dacă a semnat tratatul cu Tribunalul Penal Internaţional şi a recunoscut CNT. Hisham Buhagiar, omul care coordonează eforturile de a-l găsi pe Gaddafi, a declarat că, acum trei zile, informaţiile indicau că fostul lider se afla în regiunea de sud a satului Ghwat, la circa 300 km nord de graniţa cu Niger. Pe de altă parte, un alt reprezentant al rebelilor a anunţat că fostul lider a fost localizat în Libia şi e o chestiune de timp până va fi prins. El nu a dezvăluit unde se află Gaddafi. Potrivit acestuia, colonelul a fost detectat cu ajutorul unor tehnologii occidentale de vârf şi cu ajutorul unor informaţii.

Departamentul de Stat american a declarat că a identificat un convoi, dar colonelul nu ar fi făcut parte din el. La rândul său, secretarul de stat al Apărării, Leon Panetta, a afirmat că Gaddafi este pe fugă, dar nu există infomaţii exacte despre zona în care se află.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image