2017-01-24 17:20


Grupul de lobby care a vrut să îl facă scăpat pe Gaddafi

 |  21:00
Grupul de lobby care a vrut să îl facă scăpat pe Gaddafi

Un document descoperit  în birourile fostei guvernări libiene dezvăluie cum un grup de lobby din SUA s-a oferit să îl ajute pe Gaddafi să obţină victoria asupra rebelilor şi să rămână la putere, în schimbul unei plăţi  iniţiale de 10 milioane de dolari.

Neil C. Livingstone, în vârstă de 65 de ani, consultant pe probleme de terorism, care a ajutat la această afacere, a declarat că scopul nu a fost de a-l păstra pe Gaddafi la putere, ci de a crea o cale de ieşire pentru dictator şi familia sa, potrivit “New York Times”. Livingstone este comentator de televiziune şi a încercat să candideze pentru postul de guvernator în Montana. În cadrul contractului, consultanţii americani i-ar fi promis lui Gaddafi să îl ajute să se conformeze mai bine rezoluţiilor ONU pentru a primi acces la miliardele de dolari blocate şi pentru a găsi în cele din urmă un refugiu într-o ţară vorbitoare de limbă arabă. Cu toate acestea, consultanţii nu au primit permisiunea de la Departamentul Trezoreriei de a accepta plata de la Gaddafi înainte ca el să fie capturat şi ucis pe 20 octombrie. Potrivit unui oficial al departamentului, cererea este „încă în curs”.

Dezvăluirile postate de un grup care se intitulează „WikiLeaks Libia” conţin o scrisoare de natură să îi şocheze pe americani. Scrisoarea de trei pagini adresată colonelului Gaddafi pe 17 aprilie de către un alt partener în afacere, belgianul Borgers Dirk, sugerează altceva decât susţine Livingstone. Borgers a oferit dictatorului libian serviciile de lobby din partea "Grupul de acţiune american" pentru a dejuca planurile rebelilor şi a câştiga sprijinul guvernului Statelor Unite. Scrisoarea se încheie cu cuvintele "robii tăi ascultători", printre care sunt semnaţi şi patru americani. Livingstone susţine că nu a văzut niciodată scrisoarea înainte de a fi publicată şi că intenţiile sale au fost denaturate.Un alt membru al echipei americane propuse, Marty Martin, un fost ofiţer CIA care a condus departamentul agenţiei Qaeda între 2002-2004, afirmă şi el că nu ştia de această scrisoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-20

TAGURI: gaddafi, americani, lobistiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image