2017-01-17 00:12

POLITICA


Garda din Iran va dicta preţul petrolului

 |  21:00
Garda din Iran va dicta preţul petrolului

Rostam Ghasemi, comandant al Gărzii Revoluţionare din Iran, aflat pe lista neagră a puterilor occidentale, ar putea avea rol major în determinarea preţului petrolului la nivel mondial, arată The Guardian.

Numirea lui Rostam Ghasemi ca ministru al petrolului din Iran şi şef al OPEC ar da şi Gărzii Revoluţionare acces la o platformă internaţională influentă.  Comandantul, care  este subiectul unor sancţiuni internaţionale, a fost nominalizat ca ministru al petrolului, o poziţie care include şi preşedinţia OPEC.

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele iranian, a trimis o listă de patru miniştri, inclusiv Rostam Ghasemi, în Parlament pentru aprobare. În cazul în care este confirmată propunerea de numire, comandantul  care este vizat de sancţiunile SUA, UE şi australiene va fi în mod automat numit ca şef al OPEC. În conformitate cu Constituţia Iranului, preşedintele este responsabil de numirea miniştrilor, care preiau funcţiile după aprobarea Parlamentului. Iranul a luat preşedinţia OPEC, în luna octombrie a anului trecut, prima dată în fruntea “cartelului” exportatorilor de petrol de la Revoluţia Islamică din 1979. Tensiunile din  Orientul Mijlociu, în special în legătură cu războiul în curs de desfăşurare în Libia, a dat OPEC un rol crucial în determinarea preţului petrolului curent. Iranul este al doilea cel mai mare exportator de petrol brut din OPEC. Propunerea de numire urmează unei lupte pentru putere între Ahmadinejad şi liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Ahmadinejad a încercat să preia ministerul de petrol în calitate de şef  temporar în mai, dar mutarea lui a fost blocată de către Parlament. Prin implicarea Gărzilor Revoluţionare - care se află sub controlul lui Khamenei - în cabinetul său, Ahmadinejad ar putea încerca atenuarea tensiunilor.

Gărzile Revoluţionare au câştigat putere economică semnificativă. Implicarea sa în evoluţia ţării în domeniul gazului depăşeşte 7 miliarde de dolari  în conformitate cu Economist Intelligence Unit.

Taguri – petrol, Iran, Ahmadinejad , OPEC, putere


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09

Mai multe imagini:
Garda din Iran va dicta preţul petrolului
zoom
Garda din Iran va dicta preţul petrolului
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image