2017-01-21 12:49

POLITICA


Gărzile Revoluţiei se pregătesc de război

 |  21:00
Gărzile Revoluţiei se pregătesc de război

Gardienii Revoluţiei, armata de elită a guvernului islamic de la Teheran, sunt pe picior de război, în contextul multiplicării semnalelor pe care statele occidentale le-au dat în ultima perioadă, sancţionând Iranul pentru programul său nuclear.Iranul a ameninţat că va trata sancţiunile (cum ar fi împiedicarea tranzacţiilor pe pieţele de petrol) ca acte de război.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al Iranului, a emis o directivă către şefii militari ai ţării, ai serviciilor de informaţii şi ai organizaţiilor de securitate să ia toate măsurile necesare pentru a proteja regimul. Generalul Mohammed Ali Jaafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei, a răspuns acestei solicitări şi a ridicat gradul de disponibilitate operaţională, fiind demarate pregătirile pentru eventuale atacuri externe sau sub acoperire, arată “The Telegraph”. Oficiali din serviciile de informaţii occidentale susţin că Republica Islamică a conceput deja planuri pentru dispersarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, a explozibililor, artilerie, dar şi pentru amplasarea unor unităţi ale gardienilor în poziţii defensive importante. Rachete cu rază lungă de acţiune au fost mutate în locuri secrete, unde pot fi mai bine păzite de un eventual atac extern şi de unde pot fi lansate împotriva inamicilor. În plus, forţele aeriene  au format un număr de "unităţi de reacţie rapidă", care desfăşoară exerciţii ample pentru a riposta în faţa unui atac aerian inamic.Ordinul a fost dat ca răspuns la presiunea internaţională cu privire la programul nuclear al Iranului. Conducerea de la Teheran se teme că ţara va fi supusă unui atac coordonat cu atenţie de agenţiile de informaţii occidentale pentru a distruge elementele esenţiale ale infrastructurii sale nucleare. Exploziile recente din apropierea unor obiective nucleare au adăugat un sentiment tot mai mare de paranoia în Iran.

Nebuloasa Occidentului

Oficialii din serviciile de informaţii cred că în acest moment se desfăşoară un joc periculos de-a şoarecele şi pisica între Iran şi Occident. Marea Britanie, Germania şi Franţa şi-au închis ambasadele din Iran şi cer sancţiuni economice dure la adresa Teheranului. Nu există nici un semn că sancţiunile vor schimba deciziile Iranului, ceea ce poate semnala că Teheranul este mai degrabă dispus să se răzbune decât să se supună măsurilor occidentului. Un alt element care poate furniza surprize vizează poziţionarea Chinei. Beijingul a dat semne că se va opune unor sancţiuni economice împotriva Iranului şi a declarat că nu va ezita să apere Teheranul cu riscul unui nou război mondial. Pe de altă parte, săptămâna trecută, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a avertizat că va lua "decizia corecta la momentul potrivit" dacă Iranul va continua cu programul său de îmbogăţire a uraniului. Abordarea fără compromisuri a Israelului este privită cu îngrijorare la Washington, deşi unii experţi cred că oficialii de la Tel Aviv nu vor acţiona primii, încearcând doar să pună presiune şi să grăbească o mutare din partea Iranului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: Iran, occident, război, sancţiuni, gardienii revoluţiei, nuclearComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image