2018-10-15 21:17


Germania amână o decizie pe aderarea României la Schengen. Merkel așteaptă raportul pe corupție al Comisiei Europene despre țara noastră

 |  21:01
Germania amână o decizie pe aderarea României la Schengen. Merkel așteaptă raportul pe corupție al Comisiei Europene despre țara noastră

La sfârșitul întrevederii pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloș, cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, că deși România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, este „corect” ca înainte de a se putea pronunța pe subiectul aderării țării noastre la spațiul Schengen, Germania să aştepte raportul Comisiei Europene privind corupția.

„Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen. (...) Schengen este un instrument de creştere economică şi este apreciat de cetăţenii europeni, şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat şi bineînţeles să dăm posibilitatea acestor ţări care nu fac parte din spaţiu să devină membu Schengen. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen", a declarat Merkel.

În opinia sa, există motive întemeiate să fie păstrată libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.

Și premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene.

Relațiile economice condiționate de justiție

Cât despre relațiile economice româno-germane, Angela Merkel a declarat că se vor intensifica în primăvara acestui an, dar acest lucru se va întâmpla cu condiția ca sistemul de justiție din România să fie îmbunătățit în continuare și să fie combătută corupția.

„În primăvară o să avem mai multe activități pentru a intensifica relațiile economice. Există o condiție — și am discutat și acest lucru — este ca sistemul de drept, de justiție să fie îmbunătățit în continuare, să fie combătută corupția. Există succese considerabile în ultimul timp și Guvernul domnului Dacian Cioloș (...) lucrează cu multă energie în ceea ce privește această sarcină, care este e o condiție foarte importantă”, a afirmat Merkel în conferința de presă comună cu premierul român.

Pe acest subiect Cioloș a declarat că „Germania este primul partener comercial al României, 20 % din schimburile comerciale pe care România le realizează sunt cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual”. „Am discutat despre prioritățile pe care Guvernul meu le are pentru acest an, care se concentrează în primul rând pe o reformă și o eficientizare a administrației, pe o viziune a dezvoltării economice pe termen lung și pe o predictibilitate atât din punct de legislativ, cât și fiscal și financiar", a afirmat premierul Cioloș.

Premierul român a precizat că intenționază să revină în Germania până în primăvară, „pentru o vizită mai aplicată în anumite landuri", în vederea stimulării cooperării economice dintre cele două țări.

Concluziile premierului, pe Facebook

Premierul Dacian Cioloș consideră drept "foarte bună" întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul Angela Merkel, potrivit postării pe care a publicat-o joi, pe Facebook. „Deschiderea pe care am găsit-o aici este cea mai bună dovadă că relațiile noastre sunt pe calea cea bună și dezvoltarea economică se va consolida prin investiții și schimburi comerciale noi. I-am vorbit doamnei cancelar despre atuurile țării noastre și despre interesul pe care îl avem în a fi parte activă a tuturor proceselor europene, cu atât mai mult a celor dificile cum sunt cele legate de problemele imigrației. Procesul trebuie să se bazeze pe principii și mecanisme funcționale, împărtășite prin acord comun de către toate statele membre", a scris prim-ministrul pe pagina sa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: geramnia, aderare, romania, merkel, comisia europeana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...