2017-01-17 21:17

POLITICA


Germania ar datora Greciei 95 miliarde de dolari

 |  20:58
Germania ar datora Greciei 95 miliarde de dolari

O nouă ipoteză de lucru pentru greci. Odată cu dezbaterile privind posibilul faliment al Greciei, a fost readus în actualitate un subiect mai vechi: Germania ar datora Greciei despăgubiri majore pentru daunele provocate ţării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, arată „Time”, citând „Die Welt”.

Fără să fie provocată, Germania a invadat Grecia în aprilie 1941. Soldaţii germani au stabilit un regim de ocupaţie brutal. Costul ridicat al ocupaţiei a fost suportat de eleni, fapt care a împins economia spre dezastru şi a condamnat populaţia la foamete. În plus, al Treilea Reich a obligat Banca Naţională a Greciei să împrumute Germaniei 476 milioane de mărci germane fără dobândă, împrumut care nu a fost niciodată returnat. Istoricii independenţi spun că pagubele suferite atunci de Grecia o plasează pe locul 4 în topul celor mai afectate state europene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după Polonia, URSS şi Iugoslavia.

Cu toate acestea, se pare că Atena a pierdut şi la capitolul despăgubiri de război din cauza americanilor. SUA s-au opus unor sancţiuni economice masive pentru Germania, având în minte ceea ce s-a întâmplat în Primului Război Mondial, când Germania a fost slăbită puternic de despăgubirile împovărătoare, fapt care a  avut drept consecinţă ascensiunea lui Hitler. Astfel, SUA au impus un acord (London Debt Agreement, în 1953) care prevedea reducerea masivă a datoriilor de război ale Germaniei şi amânarea plăţii unora dintre aceste datorii după momentul reunificării. Acesta a venit în 1990, când a fost semnat un tratat, prin care Germania nu mai era obligată să plătească despăgubiri în continuare altor ţări, precum Grecia. Iar Atena a fost pusă în faţa faptului împlinit şi, după ani de parteneriate strategice cu germanii, a considerat că ar fi prea dificil din punct de vedere politic să solicite despăgubiri imense. Grecia nu a insistat pe subiect, dar acum ar avea o portiţă legată de împrumutul forţat de 476 milioane de mărci care, cu dobânda de 3% pe an, ar însemna 95 miliarde de dolari. Suma ar fi o mană cerească pentru Atena. În conformitate cu tratatul din 1990, Germania nu ar trebui să plătească banii. Dar, dacă suma va fi considerată un credit obişnuit, atunci Grecia are dreptul să-şi primească banii chiar cu riscul de a crea un precedent.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-02

Mai multe imagini:
Germania ar datora Greciei 95 miliarde de dolari
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TURCU
22 Sep 2011

Puturosii si escrocii lum ii, vrabia malai viseaza !

Adauga un comentariu

Random image