2017-01-18 01:27

POLITICA


Germania riscă pe spinarea contribuabililor proprii

 |  18:15
Germania riscă pe spinarea contribuabililor proprii
Grecia a fost din nou salvată de lafaliment, dar operaţiunea franco-germană de evitare a Armaghedonului a adustemeri cu privire la costurile unităţii europeane şi la greutatea care va picape contribuabilii din Germania, spun comentatorii britanici. Contribuabilii germani vor plăti facturile grecilor şi vor ajuta băncileeuropene care continuă să obţină profituri din dobânzile de 20% pentrucreditele suverane. Sunt dispuşi germanii să facă acest lucru? Sondajele aratăcă Germania este divizată pe subiectul planurilor de salvare, arată TheTelegraph.

Discuţiile recente referitoare la restructurareadatoriilor elene au dus la amplificarea pericolului de contaminare în zona euroşi de slăbire a uniunii monetare. Într-un acord semnatîntre Germania şi Franţa, şi apoi aprobat de către alţi membri ai zonei euro,cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy au convenit ca bănciledin sectorul privat să suporte o parte din costul ajutorului către eleni. PotrivitBCE, participarea băncilor la salvarea Greciei va conduce în modinevitabil la riscuri care se vor repercuta asupra contribuabililor europeni şide aceea cazul elen trebuie să rămână unul izolat. La rândul lor, liderii zonei euro au avertizat Portugalia şi Irlanda căinvestitorii privaţi nu vor fi implicat în salvarea lor.

Totodată, pe surse, areieşit că cei doi lideri au pus la cale şi un plan paralel – „Fondul MonetarEuropean” – la care vor participa financiar ţările din zona euro. Dar, conformacordului aprobat formal de către miniştrii de finanţe din zona euro, noul fondeuropean de stabilitate financiară (FESF) - o versiune embrionară europeană aFMI - va fi puternic finanţat de către Germania, ai cărei contribuabilii aroferi 27% din resursele sale în caz de contagiune a crizei datoriilor şi la altestate europene. Experţii cred că o astfel de înţelegere expuneinteresele contribuabililor germani în faţa unui eventual dezastru, încondiţiile în care liderii europeni au renunţat la normele menite săprevină guvernele iresponsabile de la cheltuieli mai mult decât îşi puteaupermite. Modelulgerman

Subvenţii uriaşe vor fi transferate de la state cueconomii performante spre ţări neperformante din zona euro, pentru a plătidatoriile guvernelor, a susţine proiecte şi a finanţa datoriile statelorsuverane. Acest lucru înseamnă armonizarea sistemelor fiscale, armonizareaacţiunilor de verificare, a reglementărilor şi a procesului decizional, însădeparte de responsabilitatea faţă de electorat. Toate acestea trebuiau săurmeze după crearea uniunii monetare, în 1999, comentează The Guardian.

Ministrul britanic al Finanţelor a sugerat că sunt necesareeurobonduri pentru ca Germania să poată susţine datoriile statelor sudice, daracest lucru presupune ca statele sudice să accepte „politicieconomice după modelul german”. Executivul de la Bruxelles trebuiesă stabilească sistemul de taxare şi ţintele de deficit pentru statele slabedin zona euro, în caz contrar existând riscul ca falimentul băncilor săafecteze echilibrul economic oscilant al Europei. Însă încercările actuale aleComisiei Europene de a impune un sistem fiscal uniform companiilor sunt dejacontestate. Deci unitatea fiscală europeană este sub semnul întrebării, maiales în condiţiile în care stalele zonei euro nu vor putea aloca niciodatăatâţia bani cât este nevoie pentru a finanţa toate statele cu datorii şi aunevoie de privaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-24

Mai multe imagini:
Germania riscă pe spinarea contribuabililor proprii
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image