2018-12-12 21:03


Gheţurile se topesc, economiile sporesc

 |  16:39
Gheţurile se topesc, economiile sporesc
Două importante rute de transport naval au devenit disponibile ca urmare a topirii calotei glaciare, potrivit unor imagini furnizate de sateliţi, se arată într-un raport al Agenţiei Spaţiale Europene.

Astfel, Canalul Nordvest Canadian şi Ruta Maritimă Nordică a Rusiei au devenit simultan disponibile în ultimele săptămâni, potrivit BBC. Topirea gheţurilor arctice din acest an ar putea înregistra un record în istoria măsurătorilor prin satelit, care a început în 1979. Precedentul record a fost înregistrat în 2007, când suprafaţa calotei glaciare a atins minimul măsurătorilor din ultimii 32 de ani. Cele două rute au fost folosite anterior de o serie de ambarcaţiuni mai mici în ultimii ani. În acest an însă, Ruta Maritimă Nordică a Rusiei a permis în premieră mai multor tancuri care transportau gaze naturale din portul Murmansk să traverseze Oceanul Arctic pentru a ajunge în Thailanda, economisind timp şi bani. „În trecut, cele două rute au mai putut fi folosite de ambarcaţiuni mai mici, fiind nevoie de un pic de ingeniozitate pentru ca acestea să se strecoare printre formaţiunile de gheaţă. Acum însă, am putut vedea nave care pot trece şi prin canalul Suez, cu încărcătură maximă, folosind apele arctice”, a declarat Peter Wadhams, un expert în cercetarea Arcticii, de la Universitatea din Cambridge.

Companiile de transport naval, în special cele din Canada şi Rusia, încearcă să profite de topirea gheţurilor de la Polul Nord pentru a scurta durata transporturilor şi pentru a economisi sume mari de bani. De asemenea, marile puteri economice adiacente zonei arctice vor să profite de posibilitatea demarării exploatării resurselor, în special petrol şi gaze naturale, din această regiune.

De cealaltă parte, activiştii care militează pentru protejarea mediului înconjurător trag un nou semnal de alarmă asupra consecinţelor exploatării noilor rute martime de ambarcaţiuni care vor polua o regiune vitală pentru întregul ecosistem al planetei. Ecologiştii susţin că un eventual accident precum cel din 2010, din Golful Mexic, când milioane de barili de petrol s-au scurs în apele Oceanului Atlantic, ar avea un efect mult mai devastator dacă s-ar întâmpla în regiunea Polului Nord. Aceştia cer luarea unor măsuri urgente pentru reducerea efectelor care duc la încălzirea globală, însă noile perspective economice pe care le aduc rutele maritime ar putea să întârzie sau chiar să anuleze unele decizii în acest sens.

Potrivit unor simulări computerizate, se estimează chiar că în câţiva ani, pe parcursul verilor, gheaţa din regiunea Arcticii se va topi complet, iar navele de mare tonaj ar putea să circule libere timp de mai multe luni pe an pe cele două rute maritime. Ca urmare, PIB-ul unor state precum Rusia, Canada, Norvegia, Islanda, Statele Unite sau Danemarca ar putea fi ajustat simţitor ca urmare a unor beneficii economice majore, în timp ce misiunea ecologiştilor şi presiunea impusă de aceştia pentru luarea unor măsuri de protejare a ecosistemului de la Polul Nord se va îngreuna şi mai mult în următorii ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-16

Mai multe imagini:
Gheţurile se topesc, economiile sporesc
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...