2018-12-13 20:04


Goană după secretari de stat şi consilieri

 |  21:00
Goană după secretari de stat şi consilieri

În partidele din USL începe bătălia pentru posturile de secretari de stat şi consilieri, după ce ocupanţii acestor posturi din cabinetul Ungureanu vor pleca din funcţii până cel târziu luni. Ponta a menţionat că cei care vor ocupa posturile respective vor fi numiţi politic, după cum prevede UE.

După ce guvernul Ponta va fi validat de Parlament, cele trei partide din USL vor trebui să nominalizeze secretarii de stat şi consilierii din noul guvern format. Posturile au un onorariu de aproximativ 1.000 de euro, după cum reiese de pe site-urile unor ministere. Ponta a şi precizat la Comitetul Executiv PSD că secretarii de stat şi prefecţii vor fi numiţi politic: „Vreau să spun foarte clar: funcţiile politice şi anume secretarii de stat, miniştrii în primul rând şi, sigur, secretarii de stat vor fi numiţi de către partidele care formează guvernarea, şi anume partidele din cadrul USL Asta e normal, este european şi este conform tuturor standardelor democratice ca miniştrii, secretarii de stat să reprezinte politic partidele care asigură guvernarea”, a specificat preşedintele PSD.

Cu toate acestea, Ponta a spus că ar fi bine ca actualii consilieri să rămână în funcţii până când posturile vor fi preluate oficial de USL, pentru a se evita o dezordine administrativă.

2.271 de posturi la bătaie

Partidele se bat pe 2.271 de posturi, conform unei analize realizate de „Ziarul Finaciar”. În aceste posturi sunt incluse şi posturile de miniştri şi cel de premier. Astfel, vor exista 20 de miniştri, 200 de consileiri de stat, 360 de secretari de stat şi consilierii lor, plus 1.500 de şefi de deconcentrate.

Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Tudor Dan Lazăr a obţinut într-un an venituri de  48.576 de lei. Asta înseamnă că lunar a încasat 4.048 de lei din salariu.

Consilierii lui Ungureanu pleacă

Andreea Paul-Vass şi-a anunţat deja demsia pe blogul personal. „Azi am cerut premierului Mihai Răzvan Ungureanu eliberarea mea din funcţia de consilier de stat pe probleme economice. Încheierea unui mandat reprezintă un bun prilej de bilanţ, de trecere în revistă a celor bune, a celor rele şi a celor gri. În ceea ce mă priveşte, consider că mi-am îndeplinit mandatul profesionist şi eficient. Am apărat, ori de câte ori a fost nevoie, măsurile luate de Guvernul aflat la putere într-unul dintre cele mai grele contexte posibile”, scrie aceasta. Dan Suciu şi-a anunţat demisia din funcţia de purtător de cuvânt, a cărei mandat va înceta vineri la ora 24.00.

Aparatul propriu de lucru al premierului Ungureanu cuprinde zece demnitari: secretarii de stat Cornel Feruţă - şef de cabinet, Dan Suciu - purtător de cuvânt, Iuliu Păcurariu, precum şi consilierii de stat Ion-Mircea Plângu, Cătălina Bolma, Marian-Valentin Nidelea, Nicoleta Nolden, Andreea Paul, Gabriel Popescu, Ana-Ioana Rusu.

Câţiva dintre consilieri sunt păstraţi de la guvernul Boc, ca Andreea Paul-Vass sau Ioana Muntean, ultima fiind purtătoarea de cuvânt a lui Emil Boc pe perioada mandatului său.

Membrii USL: nu s-a discutat încă

Ziarul PUTEREA a luat declaraţii liderilor din partidele USL  pentru a vedea ce perspectivă au asupra posturilor menţionate. Relu Fenechiu, cel care a devenit numărul 2 în PNL după Crin Antonescu, a declarat că la forurile de conducere ale celor trei partide nu s-a stabilit problema împărţirii portofoliilor respective.

Viorel Hrebenciuc, preşedinte PSD Bacău, a declarat: „Aceste posturi vor fi împărţite de luni încolo, după ce guvernul va trece de votul Parlamentului. Nu te poţi gândi la secretari de stat când tu nu ştii nici măcar dacă îţi vor fi validaţi miniştrii propuşi”. În schimb, Hrebenciuc a admis că  PSD vizează anumite portofolii, pe anumite domenii, dar acest fapt va depinde şi de miniştrii nominalizaţi.

Ioan Chelaru, vicepreşedinte PSD, a declarat că ieri în forurile de conducere ale PSD „singurul subiect tangibil cu posturile de secretari de stat a fost o declaraţie a lui Ponta în care a spus că prefecţii vor fi numiţi politic. În rest, s-a vorbit despre guvernul propus, despre alegerile locale. Aşteptăm să fie validat guvernul”.

Pe 7 mai va avea loc în Parlament votul de învestitură a guvernului. Pentru a trece, USL mai are nevoie de cel puţin 231 de voturi. USL numără 229 de membri, dar a semnat deja un protocol de susţinere cu UNPR prin care 28 de parlamentari susţin guvernul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

TAGURI: consilieri de stat, PSD, USL, posturi secretari de stat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIDOS
04 Mai 2012

Este perfect ! Cine pune pariu cu mine , ca vom vedea pe aceste posturi grase , si reprezentanti ai Partidului lui Oprea , fata de care USL are obligatii, pentru promisa sustinere in parlament ? Am avut un moment , cand am crezut ca USL va guverna altfel si nu va face compromisuri ! Acum sunt sceptic si oarecum dezamagit si nu mai stiu cu cine sa votez . Sper insa ca ma voi lumina pana la alegeri !
Random imageUltimele stiri


loading...