2018-12-15 11:31


Gorbaciov a ştiut de puciul din ’91 de la americani

 |  16:44
Gorbaciov a ştiut de puciul din ’91 de la americani

Acum 20 de ani fanaticii comunişti au  organizat o lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov, iar Uniunea Sovietică s-a prăbuşit la scurt timp după. Ultimul lider sovietic a făcut cunoscut, într-un interviu apărut în presa rusă, că omologul său american George Bush l-a informat, în 1991, că se pregăteşte un puci împotriva sa.

Mihail Gorbaciov a supravieţuit loviturii organizate de KGB, ministrul apărării şi cel al internelor. În interviul publicat cu câteva zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la puciul eşuat al conservatorilor sovietici, de la 19 august 1991, Gorbaciov a fost întrebat despre zvonurile conform cărora Statele Unite l-ar fi prevenit cu două luni înainte de lovitura de stat. El a dezvăluit că preşedintele american George Bush senior i-a telefonat, după ce a obţinut informaţiile de la primarul Moscovei, Gavriil Popov. ”Considerăm că trebuia să fii idiot ca să rişti. (...) Din nefericire însă, erau idioţi”, a continuat Gorbaciov, referindu-se la puciştii care au încercat să ia puterea prin forţă, în timp ce el se afla în vacanţă în Crimeea împreună cu soţia, Raisa. ”Şi noi eram semiidioţi, inclusiv eu însumi. Eram epuizat. Nu ar fi trebuit să plec în vacanţă. A fost o greşeală”, a recunoscut Gorbaciov.

Pe 19 august 1991, la primele ore ale dimineţii, puciştii,  susţinuţi de şeful KGB, Vladimir Kriucikov, şi de ministrul apărării, Dmitri Iazov, au afirmat că preşedintele ţării era “incapabil să-şi asume exercitarea prerogativelor din motive de sănătate”. Ei au proclamat starea de urgenţă pe o perioadă de şase luni, reintroducerea cenzurii şi au permis intrarea tancurilor în capitala sovietică, Moscova. Gorbaciov, aflat în vacanţă în Crimeea împreună cu soţia sa, era pus sub arest la domiciliu. Peste 60.000 de mii de ruşi ies pe străzi ca să blocheze drumul blindatelor conduse se mareşalul Iazov. Puciştii anulează pe 21 august ordinul de a se trage în mulţime şi ordonă militarilor să revină în cazărmi. Spre seară, Gorbaciov părăseşte Crimeea. După ce au auzit la radio anunţul eliberării acestuia, mulţimea l-a ovaţionat şi a scandat “Domnule Preşedinte, preşedinte". Dar în loc să meargă în mijlocul mulţimii, el a fost condus la domiciliu. Potrivit standardelor de azi, a fost o gafă de PR.

Lovitura de stat a eşuat, iar autorii acesteia au fost arestaţi trei zile mai târziu. Aceste evenimente au semnat soarta Uniunii Sovietice, slăbită din cauza tendinţelor autonomiste ale republicilor componente şi care s-a destrămat în cele din urmă în decembrie 1991.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...