2017-01-19 23:31

POLITICA


Gorbaciov: Putin să părăsească imediat puterea

 |  09:28
Gorbaciov: Putin să părăsească imediat puterea

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a declarat, sâmbătă, că Vladimir Putin trebuie să părăsească imediat puterea în faţa contestării fără precedent la adresa regimului său. Participanţii la cel mai amplu protest din era Putin au scandat, sâmbătă, la Moscova, că hoţul nu trebuie să stea la Kremlin şi Rusia ar avea nevoie de un Valcav Havel. Mișcarea de protest contestă rezultatele alegerilor parlamentare din 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită.

'L-aş sfătui pe Vladimir Vladimirovici (Putin) să plece acum (…) A avut deja trei mandate: două ca preşedinte (2000-2008) şi unul ca premier - trei mandate, e de-ajuns', a afirmat artizanul perestroikăi.

Deţinătorul premiului Nobel pentru pace crede în posibilitatea plecării lui Putin, mai ales că 'nu este nimic dramatic în asta', și a cerut recunoașterea falsificărilor şi manipulărilor în timpul alegerilor legislative din 4 decembrie, precum şi organizarea unui nou scrutin.

'Hoţul nu trebuie să stea la Kremlin', a declarat, de asemenea, opozantul rus Boris Nemţov, liderul mişcării Solidarnosti, vorbind în faţa a peste 100.000 de protestatari reuniţi pe Bulevadrul Saharov din Moscova. Acesta a parafrazat astfel o aserţiune a lui Putin, care, referindu-se la fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a spus că 'hoţul trebuie să stea în închisoare'. Nemţov a propus organizarea unui nou miting în luna februarie, în apropierea alegerilor prezidenţiale din 4 martie 2012, în urma cărora Putin va reveni cel mai probabil la Kremlin pentru al treilea mandat. 'Conducerea a ignorat cerinţele pe care le-am expus la Piaţa Bolotnaia (la mitingul din 10 decembrie opoziţia a cerut anularea rezultatului scrutinului legislativ - n.r.), dar noi vom continua să ne susţinem punctul de vedere', a declarat liderul Solidarnosti.

Nemţov a avertizat că societatea nu trebuia să dea crezare promisiunilor de reformă a sistemul politic rus făcute joi de preşedinte Dmitri Medvedev. 'Medvedev ne-a mai promis modernizare', a afirmat opozantul.

'Măsurile propuse de Dmitri Medvedev sunt raţionale, dar nu ştiu în ce măsură vor fi aplicate. Am impresia că totul nu este decât un simulacru şi nu ne rămâne decât să ne exprimăm aşteptările şi starea în felul acesta (la manifestaţii - n.r.)', a explicat Maria Nadiarnîh, cercetător al Academiei de Ştiinţe din Rusia. Faţă de manifestaţia de la Piaţa Bolotnaia, care a întrunit aproximativ 50.000 de participanţi, fiind prima de asemenea anvergură autorizată de primăria Moscovei, opozanţii reuniţi sâmbătă pe Bulevardul Saharov păreau mai bine organizaţi şi mai întăriţi.

În timp ce un elicopter a survolat zona la mică altitudine, iar terenul era împânzit de forţe de ordine, maşini și autobuze ale poliţiei, dispuse pe toată lungimea Bulevardului Saharov, manifestanţii aveau pancarte cu 'Rusia fără Putin' și 'Alegeri corecte'. Aceștia ironizau iniţiativa lui Vladimir Putin de a monta la alegerile prezidenţiale camere de supraveghere în fiecare secţie de votare, susținând că 'acum, cu camere web, fraudarea va fi mai cinstită!'

Deși noua Dumă de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a fost constituită şi şi-a început lucrările pe 21 decembrie, alegându-şi un nou preşedinte, în persoana fostului şef al administraţiei prezidenţiale, Serghei Narîşkin, un apropiat al lui Vladimir Putin, opoziţia rusă continuă să protesteze acuzând 'fraude masive' şi cerând organizarea unui nou scrutin, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-01

TAGURI: Putin, Gorbaciov, alegeri, fraudăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri