2018-10-18 15:41


Gorghiu critică PSD, MP pe Iohannis. Politica românească se trezește încet, după șpriț

 |  21:01
Gorghiu critică PSD, MP pe Iohannis. Politica românească se trezește încet, după șpriț

Încet, încet, politica românească își revine după sarmalele și șprițul de revelion. Câte un politician mai dă câte o declarație ici, colo. E cazul copreședintelui PNL Alina Gorghiu, care vorbind miercuri despre ce se va întâmpla după alegeri, susținea că partidul său exclude „categoric” posibilitatea să intre într-o formulă de guvernare alături de PSD. Gorghiu a invocat experienţele trecute care au demonstrat că o colaborare cu social-democraţii este nocivă, iar România are nevoie de o guvernare de dreapta. „Partidul Naţional Liberal se află în Opoziţie faţă de PSD, asta este certitudine. Eu ştiu că există anumite teorii, care sunt neconforme cu realitatea, că am putea să facem înţelegeri, s-au vehiculat asemenea teme. Eu exclud o formulă de experienţă comună stânga-dreapta din 2016, exclud categoric o astfel de posibilitate. Cred că experienţa Guvernului de stânga-dreapta din 2009, dacă nu mă înşel şi alianţa politică USL au demonstrat un lucru foarte cert, că o coabitare cu PSD-ul este nocivă”, a declarat Gorghiu, la RFI.

Copreședinta PNL a mai susținut că scopul formațiunii sale este să găsească o cale de a câștiga alegerile parlamentare din 2016, dar nu oricum, ci cu un scor care să le permită să formeze guvernul, iar dreapta să conducă țara. „Sunt absolut convinsă că România are nevoie de o guvernare liberală, o guvernare de dreapta, curajoasă, reformistă, cu o viziune potrivită timpurilor pe care le trăim. Va trebui să ne gândim foarte clar cum să câştigăm alegerile parlamentare şi cum să le câştigăm foarte bine, astfel încât să putem să guvernăm într-o formulă care exclude PSD-ul şi lucrul acesta va deveni realitate", e de părere Gorghiu.

Mișcarea Populară îl atacă pe Iohannis

Numai președintele încă nu a apărut și nici nu a dat niciun semn. A înregistrat o absență, cea de la ședința Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Poate a ascultat-o pe Cristiana Anghel, senator ALDE, care i-a cerut să refuze invitația de a participa la reuniunea magistraților.

Președintele a fost criticat miercuride Mișcarea Populară pentru absența de la ședința CSM. Partidul lui Băsescu consideră că se impunea prezența șefului statului la alegerea noii conduceri a Consiliului.

„Importanța evenimentului impunea prezența președintelui țării la conducerea ședinței, cel puțin pentru a marca evenimentul și legitima de la cel mai înalt nivel al statului viitoarea conducere a CSM. Să nu fie contestată de unii sau de alții. Președintele Iohannis conduce țara prin delegare. România are un președinte surd și mut, dar și absent de la cârma țării. Fiind în vacanță prelungită în America, departe de țară, președintele Iohannis a uitat de obligațiile și îndatoririle generate de votul românilor din noiembrie 2014. (...) În loc de a conduce personal ședința CSM, președintele Iohannis a delegat această obligație unui consilier prezidențial. La ședințele Consiliului European de la Bruxelles, președintele Iohannis nu s-a deranjat să meargă. L-a delegat pe primul-ministru Cioloș, deși este clară diferența de legitimitate și greutate politică între cei doi", susțin reprezentanții MP, într-un comunicat.

Criza din Moldova și violențele din Germania

Un alt motiv pentru care MP consideră că Iohannis trebuia să se arate la față este criza politică din Republica Moldova „care ar fi impus medierea României”. „O țară în derută, fără guvern de multe săptămâni, cu posibilitatea declanșării alegerilor anticipate care ar aduce la guvernare partidele proruse — situație în care traseul european al Republicii Moldova ar fi dinamitat, pur și simplu”.

De asemenea, MP mai vedea necesară prezența lui Iohannis și din cauza crizei migranților din Uniunea Europeană care „a atins o nouă fază, după actele de violență cu care aceștia au terorizat în noaptea de Anul Nou femei și adolescente germane”. „Cu toată Europa oripilată de aceste acte de barbarism, președintele Iohannis ar fi avut obligația să readucă în discuție cotele de migranți, înainte de a se trezi și România în situații similare. În loc de prezența la cârma țării, dl Iohannis trimite populației, prin facebook, din îndepărtata Americă, salutări cordiale și multe succese. Nu credem că pentru așa ceva l-au votat românii", consideră reprezentanții MP, în opinia cărora „interesele României n-au avut prioritate în fața concediului prelungit al președintelui Iohannis”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-06

TAGURI: mp, klaus iohannis, alina gorghiu, psd
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...