2017-01-19 17:16

POLITICA


Grecia: -22% la salarii

 |  21:00
Grecia: -22% la salarii

Parlamentul Greciei trebuie să adopte reduceri de 3,3 miliarde de euro din cheltuielile bugetare pentru a putea primi ajutorul de 130 de miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană. Planul de austeritate al guvernului de la Atena include scăderea cu 22% a salariului minim pe economie, concedierea a 15.000 de angajaţi bugetari. Guvernul de coaliţie socialist-conservator condus de Lucas Papademos deţine o majoritate teoretică de 236 de mandate din totalul de 300.

Cură de austeritate

Acordul Greciei cu FMI prevede reducerea cheltuielilor pentru medicamente cu cel puţin un miliard de euro şi reducerea cheltuielilor militare cu 300 de milioane de euro. Nici pensionarii greci nu scapă: pensiile cele mai mari vor fi scăzute cu o sumă totală care trebuie să ajungă la 300 milioane de euro. În plus, guvernul de la Atena se angajează să găsească alte reduceri bugetare de cel puţin 325 milioane de euro. Salariile speciale ale sectorului bugetar grec (poliţie, magistraţi) vor fi reduse cu 10% începând cu luna septembrie a acestui an. Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, a crescut presiunea asupra Greciei, apelând la “punerea în aplicare a reformelor sale” şi la “economisire”, într-un interviu pentru jurnalul “Welt am Sonntag”, publicat sâmbătă.

Proteste şi grevă generală

Peste 7.000 de greci au manifestat sâmbătă la Atena şi Salonic, în a doua zi consecutivă de proteste, convocate de principalele sindicate elene faţă denoul plan de austeritate. În capitala greacă, aproape 3.500 de manifestanţi se adunaseră la prânz în piaţa Syntagma, epicentrul tuturor mobilizărilor de la debutul crizei elene, în timp ce mai multe grupuri s-au adunat pe străzile adiacente. La Salonic, numărul protestatarilor a atins 4.000, potrivit poliţiei. Manifestaţiile au loc în cadrul unui apel la o grevă generală de 48 de ore, începută vineri, lansat de principalele centrale sindicale din ţară.

Premierul Papademos a făcut apel la înţelegere din partea populaţiei spunând într-o declaraţie publică: “Dacă am fi pus în aplicare reformele cuprinse în program atunci când situaţia era mai bună nu am fi ajuns într-o criză atât de profundă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-22

TAGURI: grecia, salariiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image