2017-01-16 19:37

POLITICA


Grecia ar fi renunţat la referendum

 |  15:51
Grecia ar fi renunţat la referendum

Grecia a renunţat la planurile sale de organizare a unui referendum pentru aprobarea planului de salvare convenit săptămâna trecută, a anunţat Ministerul grec al Finanţelor, citat de Reuters. Ministrul elen al finanţelor, Evangelos Venizelos, a iniţiat discuţii telefonice cu şeful Eurogrupului, Jean Claude Juncker, cu comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi cu ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble şi i-a informat pe interlocutorii săi cu privire la decizia de a nu se ţine referendumul.

Statul elen a fost ameninţat cu expulzarea din UE pentru cel puţin un deceniu în cazul în care va îndrăzni să meargă mai departe cu un referendum asupra acordului unic de salvare. În noaptea de joi spre vineri nu era clar ceea ce guvernul elen urma să decidă.

Premierulgrec a sugerat că ar fi gata să renunţe la un referendum asupra acordului de salvare, atâta timp cât va avea sprijinul opoziţiei în Parlament. Votul din Parlament va determina următorii paşi în Grecia. Există mai multe scenarii. Primul scenariu este acela în care Papandreou nu va obţine sprijinul parlamentului şi va trebui să părăsească postul. Chiar în aceste condiţii el va fi primul care va primi de la preşedintele republicii mandatul de a forma un nou guvern, întrucât este liderul partidului care a obţinut cele mai multe voturi la ultimele alegeri. Dacă în trei zile nu va reuşi să formeze un nou guvern, cel care va fi însărcinat cu formarea noului executiv va fi liderul următorului partid. Dacă nici o formaţiune politică nu va reuşi să formeze guvernul, preşedintele va dispune alcătuirea unui guvern de serviciu compus din reprezentanţii tuturor partidelor, care va trebui să organizeze alegeri legislative anticipate. Al doilea scenariu este acela în care Papandreou va reuşi să obţină votul de încredere al parlamentului şi să-şi ducă mandatul mai departe. În acest caz, Papandreou ar putea să iniţieze negocieri cu liderul opoziţiei, Antonis Samaris (partidul Noua Democraţie), pentru a forma un guvern de uniune naţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image