2018-12-11 02:36


Grecia nu mai crede în Uniune

 |  21:00
Grecia nu mai crede în Uniune

Criza financiară izbucnită în Grecia şi extinsă ulterior în mai multe state din Uniunea Europeană a provocat discuţii aprinse despre viitorul comunităţii europene. Dacă la început semnalele date de Germania şi Franţa privind hotărârea de a acţiona pentru salvarea Greciei au fost apreciate atât în cadrul UE, cât şi de către ceilalţi actori internaţionali, nerezolvarea problemelor a alimentat tot mai mult un curent eurosceptic, cu preponderenţă antigerman.

Trecutul întunecat al Germaniei a fost adus recent din nou în discuţie prin comentarii tot mai virulente care aseamănă atitudinea fermă a administraţiei conduse de cancelarul Angela Merkel cu ofensiva militară din timpul celui de-al Treilea Reich condus de Fuhrerul Adolf Hitler, scrie Reuters. Artistul grec Stathis Stavropoulos s-a remarcat printr-o campanie de desene prin care oficialităţile elene sunt ilustrate în ipostaze prin care îşi umilesc propriii cetăţeni pentru a mulţumi soldaţii îmbrăcaţi în uniforme naziste, care supraveghează cum grecii sunt deposedaţi de bani. Dincolo de imaginile ironice, campania lui Starvopoulos adaugă încă un val de neîncredere şi de speranţe năruite în peisajul comunitar al unei Europe unite.

Datoria, redusă cu 50%?

Situaţia Greciei ar putea să se amelioreze totuşi simţitor dacă troica formată din Fondul Monetar Internaţional, UE şi Banca Centrală Europeană ajung la un consens pentru ştergerea unei părţi din datoria ţării. Potrivit unor surse citate de CBS, negocierile se poartă în jurul tăierii a 205 miliarde de euro, urmând ca restul datoriei să fie gestionat cu ajutorul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF). Un consens pe marginea acestui aspect ar putea face ca suplimentarea fondurilor EFSF să producă rezultatele scontate pentru rezolvarea crizei datoriilor, în contextul în care ajutorul acordat Greciei s-ar diminua, iar alte state precum Irlanda sau Spania au, la rândul lor, nevoie de ajutor financiar.

UE, sortită eşecului

Pe de altă parte, indiferent de concluziile summitului de la Bruxelles, proiectul Uniunii Europene este sortit eşecului, potrivit fostului preşedinte Fed, Alan Greenspan. Discrepanţele majore dintre statele din nordul Uniunii şi cele din sud sunt atât de mari, încât viitorul comunităţii este compromis, a declarat Greenspan pentru CNBC. „La crearea monedei euro s-a aşteptat ca statele din sud să se poarte precum cele din nord; italienii să fie la fel ca germanii. Ei bine, nu a fost aşa”, a declarat Greenspan. Odată cu accentuarea crizei financiare din statele aflate în sudul Europei, fluxul de bunuri din nord va înceta, iar standardul de viaţă al europenilor va scădea. Soluţia? „Singura metodă de a avea mai multe monede ale unor ţări divergente adunate la un loc este ca acestea să se apropie cultural, cum se întâmplă cu Germania, Olanda şi Austria. Dacă nu se întâmplă astfel, lucrurile nu pot funcţiona”, a concluzionat Greenspan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-18

TAGURI: Grecia, Uniune, criza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...