2017-01-16 18:16

POLITICA


Grecia, zonă de război. Parlamentul a aprobat planul de austeritate

 |  18:32
Grecia, zonă de război. Parlamentul a aprobat planul de austeritate

Atmosferă vulcanică la Atena, unde manifestanţii au încercat să blochezedrumurile ce duc spre Parlament pentru a opri aprobarea planului de austeritatepropus de guvern, în timp ce poliţia a folosit gaze lacrimogene. Prevăzutiniţial în jurul orei 14.00, ora României, votul a fost amânat din cauzanumărului mare de oratori înscrişi pentru a participa la dezbatereaparlamentară. Atena semăna cu o zonă de război, în timp ce Parlamentul grec adezbătut şi a votat în favoarea noului pachet de măsuri drastice de austeritate menite să salveze ţara de la obligaţiile privind datoriilesale. Cese va întâmpla după ce măsurile vor trece de Legislativul elen? Probabilprotestele vor continua.

Violenţeledin ultimele zile din Atena au fost unele dintre cele mai grave din decembrie2008, când Grecia a fost practic în flăcări după ce un adolescent a fost ucisde un poliţist. Oficialii greci spun că 46de persoane au fost rănite în capitală marţi, inclusiv 37 de poliţişti. Manifestanţii auscandat în faţa Parlamentului "Nu vă plecaţi capetele, rezistenţa estesingura cale" şi au strigat la forţele de ordine "Poliţişti, porci,criminali!", în timp ce aerul din faţa Legislativului devenea irespirabildin cauza gazelor lacrimogene. Unii protestatarii au aruncat cu cocteilurimolotov şi pietre în forţele de ordine.

În timp ce strada vuia, politicul a decis înfavoarea măsurilor dure. Perspectivele ca planul de austeritate să fie aprobatau crescut după ce un deputat al opoziţiei a rupt rândurile şi a decis săsprijine guvernul şi doar unul dintre cei trei rebeli din partidul premieruluiPapandreous, PASOK, a decis să voteze împotrivă. Astăzi va exista un al doilea vot pentrupunerea în aplicare a diferitelor părţiale pachetului, cum ar fi creşterea impozitelor şi vânzarea activelor de stat. Dar, cu ţara la un pas de faliment, rămâne incert dacă unguvern socialist slăbit poate împinge prin legi punerea în aplicare areformelor structurale şi privatizărilor. Măsurile prezentate Parlamentuluiprevăd economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive, ce urmează săaducă la bugetul statului 50 de miliarde de euro până în 2015. Planul implică tăierea cu 14,33 miliardede euro a cheltuielilor publice şi creşteri de taxe de 14,09 miliarde de euroîn cinci ani. Proiectul estecontestat de greci care au acumulat frustrări, după luni în care veniturile aufost reduse şi în care rata şomajului a ajuns la peste 16%. Nu există un “plan B”

PreşedinteleConsiliului European, Herman van Rompuy, a sporit presiunea asupra Parlamentuluigrec înainte de vot, declarând că tot ce se va întâmpla în plenul elen va fidecisiv pentru Grecia, dar şi pentru zona euro şi economia mondială. El arecunoscut că programul de austeritate este "dur", dar "Europaeste aici pentru a ajuta, pentru ca ţara săaibă timp să ajungă din nou la echilibru şi să pornească iar pe calea creşteriieconomice". La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose ManuelBarroso, a subliniat că nu există un "plan B". "Nu existăsoluţie fără măsuri dureroase. Cei care vorbesc de un «planB», care ar fi mai uşor pentru greci, nu sunt cinstiţi. Mint", a spusel. Economistul-şef Jim O'Neill de la Goldman Sachs,una dintre cele mai mari companii bancare, a declarat că ceea ce se întâmplă înGrecia „nu este doar o criză a datoriilor suverane, ci o criză despre "structuraşi conducerea"zonei euro. Întrebat ce ar putea fi un “plan B" încazul în care votul grec nu reuşeşte, el a spus: "Rugaţi-vă:«planul B» este rugăciunea".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
30 Iun 2011

DACA ROMANII SI-AR REDESC OPERI SPIRITUL DE LUPTAT OR ZAMOLXIAN GRECII AR FI MICI COPII!

Adauga un comentariu

Random image