2018-10-15 20:12


Grecii aruncă UE în aer

 |  21:00
Grecii aruncă UE în aer

Alegerile parlamentare din Grecia au dus la un blocaj total în statul european cu cele mai mari probleme economice. Partidele tradiţionale Noua Democraţie de dreapta şi social-democraţii PASOK au împreună mai puţin de 150 de deputaţi, ceea ce face imposibilă o coaliţie de uniune naţională care să ducă mai departe programul de austeritate şi plata datoriilor Greciei. Mai mult, în Parlamentul de la Atena au intrat partide extremiste de stânga şi de dreapta care au anunţat că nu susţin plata în continuare a datoriilor Greciei.

Partidul Noua Democraţie de dreapta a obţinut 108 mandate, urmat de SYRIZA partid de stânga radicală cu 52 de locuri de deputaţi, social-democraţii de la PASOK au doar 41 de mandate, Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) - 33 de mandate, comuniştii de la KKE 26 de mandate, neonaziştii de la Chryssi Avghi - 21 de mandate şi partidul de stânga DIMAR - 19.

Aritmetică guvernamentală

Dintre partidele parlamentare greceşti, doar Noua Democraţie şi PASOK susţin continuarea acordurilor cu FMI şi Uniunea Europeană pentru continuarea programului de austeritate. Însă cele două partide au doar 149 de deputaţi din cei 151 care le sunt necesari pentru impunerea unui guvern de coaliţie. Cel mai probabil în următoarele zile vor urma negocieri aprinse pentru găsirea unei soluţii care să asigure o majoritate parlamentară.

Politicienii greci au termen de zece zile pentru a forma un nou guvern. Preşedintele republicii, Carolos Papoulias, i-a încredinţat liderului conservator Antonis Samaras “mandatul de explorare” ce îi rezervă trei zile pentru a încerca formarea noului cabinet.

Dacă Samaras eşuează, şeful statului va încredinţa formarea noului guvern liderului partidului care a sosit al doilea la linia de finiş, Alexis Tspiras, şeful stângii radicale SYRIZA. În cazul în care şi el va eşua, formarea cabinetului de miniştri va reveni socialiştilor din PASOK, clasat pe locul trei în alegeri. Însă dacă nici de această dată nu se va reuşi formarea unei alianţe de guvernare, şeful statului va convoca liderii tuturor partidelor parlamentare la o reuniune de ultimă şansă. Constituţia nu prevede un termen pentru acest ultim efort de înţelegere finală, care ar putea dura mai multe zile.

Ameninţarea naziştilor

Şeful neonaziştilor de la Chryssi Avghi, Nikos Mihaloliakos, şi-a anunţat intrarea în Parlamentul de la Atena strigând: “V-a sunat ceasul, trădători de patrie!”. “Am sosit!”, a mai strigat Nikos Mihaloliakos, flancat de 15 tineri raşi în cap. Aproximativ 200 de simpatizanţi s-au adunat în sală, în timp ce în afară alţii îşi sărbătoreau victoria aruncând petarde. Nikos Mihaloliakos a declarat ca grupul său va lupta împotriva “cămătarilor mondiali” şi “sclaviei” impuse ţării sale de UE şi FMI.

Stânga radicală nu mai plăteşte

Investitorii sunt îngrijoraţi, deoarece Alexis Tsipras, liderul stângii radicale elene SYRIZA, a declarat că va cere anularea memorandumului de acord cu creditorii ţării - Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE). “Cancelarul Angela Merkel trebuie să realizeze că politica de austeritate severă a suferit un eşec”, a afirmat el. Remarcând între altele că partidele Noua Democraţie şi PASOK, adeptele acordurilor cu creditorii, nu deţin majoritatea absolută în noul parlament, Tsipras le-a propus formaţiunilor de stânga formarea unei coaliţii în scopul obţinerii anulării acordurilor cu FMI şi UE.

Speranţe la Bruxelles

Comisia Europeană şi-a exprimat speranţa că viitorul guvern de la Atena va respecta angajamentele asumate de Grecia în cadrul celui de-al doilea program de asistenţă financiară internaţională. “Sperăm şi ne aşteptăm ca viitorul guvern să respecte, în interesul stabilităţii economice şi al poporului elen, angajamentele asumate de Grecia”, a afirmat luni Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Bursele, în cădere

Indicele principal al bursei din Atena a scăzut cu peste 7%, după ce principalele partide ale ţării nu au reuşit să obţină suficiente voturi pentru a forma coaliţia de guvernare. Indicele bancar grec a înregistrat un declin de peste 19%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-29

TAGURI: greci, ue, aer
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...