2017-01-19 23:19

POLITICA


Grecii decid soarta lor şi a zonei euro

 |  21:00
Grecii decid soarta lor şi a zonei euro

Decizia-şoc a premierului grec George Papandreou de a convoca un referendum privind acordul încheiat săptămâna trecută, care prevede ştergerea unei părţi din datoria publică elenă,poate arunca în aer planurile de salvare şi poate declanşa haosul pe pieţele globale de capital. Noua incertitudine va constitui un subiect stânjenitor pentru liderii G20 la summitul din 3-4 noiembrie, la care vor încerca să obţină ajutorul Chinei pentru zona euro.

Iniţiativa premierului a fost o mişcare neaşteptată, care implică un risc politic ridicat, având în vedere că, în cazul în care acordul UE este respins prin referendum, opţiunea evidentă este declanşarea alegerilor anticipate. Decizia de a convoca un referendum înseamnă că statul elen intră într-o perioadă prelungită de instabilitate politică, având în vedere faptul că referendumul este probabil să aibă loc în luna ianuarie. Grecia urma să primească o tranşă de 8 miliarde de euro la mijlocul lunii noiembrie, dar este probabil că aceşti bani vor ajunge în cursul lunii ianuarie, în jurul datei referendumului, lăsând guvernul fără resurse în cazul unui vot negativ.

Cum se explică „nebunia” referendumului

Salvarea euro va implica peste tot pierderi de suveranitate naţională greu de gestionat în plan politic, cum este cazul Greciei, unde această situaţie a dus la convocarea unui referendum de mare risc. În cazul Atenei, această supraveghere este sporită din cauza faptului că situaţia economică n-a încetat să se degradeze şi guvernul nu ajunge să realizeze obiectivele care i-au fost trasate. Pentru ca măsurile stabilite de factorii decizionali din zona euro să fie puse în aplicare, Executivul are nevoie de un vot pozitiv în Parlament, dar în acest moment se confruntă cu o majoritate subţire, la care se adaugă şi disidenţa internă puternică şi dorinţa opoziţiei de a da jos guvernul. Şase membri ai partidului Pasok, la guvernare în Grecia, i-au cerut premierului George Papandreou să demisioneze. Un alt parlamentar a plecat din Pasok, reducând majoritatea parlamentară a premierului la două locuri - 152 din 300 - înaintea votului de încredere de vineri. Opoziţia a cerut alegeri anticipate, spunând că referendumul periclitează calitatea Greciei de membru al UE. Partidele mici nu au suficiente voturi pentru ca guvernul să realizeze o majoritate puternică. Astfel, cu un risc calculat, guvernul socialist pare să creadă că este mai uşor să câştige referendumul decât să-şi asigure o majoritate puternică sau încearcă printr-o strategie bine gândită să pună responsabilitatea pentru ce va urma în ţară în mâinile grecilor. În conformitate cu ultimul sondaj de opinie, 60% dintre cetăţenii Greciei resping termenii acordului. Cu toate acestea, 70% doresc să rămână în zona euro. În aceste condiţii, Guvernul poate exploata sentimentul pro-european. Mai mult, poate declanşa şi o campanie de sensibilizare care să aducă în prim-plan consecinţele care ar decurge din respingerea acordului european.

Ameninţările politicienilor germani

Un lider al coaliţiei de centru-dreapta aflate la guvernare în Germania a spus că zona euro ar trebui să ia în considerare oprirea fluxului de bani către eleni care au fost destinaţi pentru păstrarea Greciei pe linia de plutire pe parcursul anului trecut.Rainer Bruderle, fost ministru al economiei germane, a adăugat că trebuie luate măsuri pentru o eventuală insolvenţă în Grecia, în cazul în care guvernul nu îndeplineşte condiţiile acordului. Pe de altă parte,  specialistul în chestiuni europene din coaliţia cancelarului Merkel, Markus Ferber, a calificat anunţul lui Papandreou drept „nebunie politică şi idioţenie economică”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-04

TAGURI: greci, soarta, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri