2017-01-22 05:35

POLITICA


Grecii plătesc cu suveranitatea

 |  17:07
Grecii plătesc cu suveranitatea
La doar câteva ore după ce miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns laun acord privind deblocarea ultimei tranşe de bani pentru greci, şefulEurogrup, Jean-Claude Juncker, a avertizat că suveranitatea Greciei va filimitată masiv în schimbul alocării împrumutului UE.

În schimbul celor 12 miliarde de euro - plata a cincea din cele 110miliarde convenite de UE-FMI anul trecut - Grecia va trebui să treacă prinprivatizări ce amintesc de vânzarea firmelor est-germane, în anii 1990, dupăcăderea comunismului. Într-un interviu acordat revistei germane Focus, Junckera afirmat că echipe de experţi din întreaga Europă se vor îndrepta spre Atena,pentru a se ocupa de privatizări, care ar urma să aducă bugetului de stat 50 demiliarde de euro. Potrivit acestuia, Grecia are nevoie să adopte soluţia dupămodelul agenţiei Treuhand, folosită de Germania pentru a vinde 14.000 decompanii din fosta Germanie de Est, între 1990 şi 1994 - chiar dacă agenţia nua generat profit, nu a evitat pierderile masive de locuri de muncă şi a sfârşitcu un deficit.

Grecia a fost de acord să aducă la buget 50 miliarde de euro până în 2015, printr-o vânzare masivă aactivelor de stat,dar şi să ofere zone pentru dezvoltatorii imobiliari. Acest lucru şi măsurile de austeritate impuse de guvernau fost extrem de nepopulare şi au întâmpinat o puternică opoziţie din parteagrecilor. Înscopul de se asigura că Atena urmează angajamentele sale, Comisia Europeană şistatele membre zonei euro vor supraveghea procesul de privatizări şi vor oferiasistenţă tehnică.

Agenţiile împingGrecia spre dezastru

Eforturilede a rezolva criza datoriilor greceşti au primit o nouă lovitură de la agenţiilede rating care induc ideea de faliment pentru Grecia. S&P a avertizat că vareduce ratingul de credit al Greciei la D, cel mai mic posibil, dacă planul desalvare cu participarea investitorilor privaţi este pus în aplicare. Acest aldoilea plan care ar putea permite Atenei să-şi asigure finanţarea pe termen lungva fi stabilit în următoarele săptămâni. Băncile franceze au fost de acord să investească 30 miliarde de euro în noiobligaţiuni emise de la Atena. Aceste titluri ar avea o rată a dobânzii legată dePIB-ul Greciei, şi vânzarea lor ar fi restrânsă. Propunerea a câştigat sprijinsăptămâna trecută şi din partea Germaniei, care a propus din start pentrucreditorii privaţi să împartă costul unui nou pachet de salvare pentru Grecia. Însăagenţiileconsideră că rostogolirea obligaţiunilor de stat ale Greciei care vor ajunge lamaturitate până în 2014 ar implica pierderi pentru creditorii privaţi."Dacă oricare dintre opţiuni ar fi implementată în forma actuală, fără noimodificări, vom considera probabil că constituie intrarea în default, potrivitcriteriilor noastre. În acest caz, vom reduce ratingul Greciei, indicând căstatul a restructurat practic o parte din obligaţiuni", se arată într-uncomunicat transmis de S&P. Agenţia a redus la finele lunii iunieratingul Greciei la "CCC" cel mai slab calificativ atribuit uneiţări, avertizând că orice formă de restructurare a datoriilor guvernului de laAtena va constitui default (incapacitate de plată).

Dacă şi alte agenţii vor urma exemplul S&P, haosul s-ar putea instalape pieţele financiare. Băncile ar trebui să reducă valoarea obligaţiunilorgreceşti pe care le deţin, şi nu ar fi probabil în măsură să le folosească dreptgaranţie. Există, de asemenea, temeri că Portugalia şi Irlanda s-ar putea vedeacu ratingul tăiat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image