2019-03-25 03:56


Grecii vor primi bani dacă aplică o austeritate dură. ''Lăsaţi Grecia să dea faliment şi să părăsească zona euro''

 |  18:13
Grecii vor primi bani dacă aplică o austeritate dură. ''Lăsaţi Grecia să dea faliment şi să părăsească zona euro''
Grecia este responsabilă pentru „exacerbarea” crizeifinaciare internaţionale, iar Marea Britanie nu va contribui la o nouă rundă desalvare pentru greci. Acestea sunt cuvintele primarul Londrei (foto), care faceparte din numărul tot mai mare de conservatori britanici care consideră căGrecia ar trebui lăsată să se descurce singură. Dar miniştrii de finanţe dinzona euro încă nu au ajuns la un consens în problema elenă şi cer garanţii înschimbul unei viitoare tranşe de bani.

Miniştrii de finanţe europeni ar trebui să lase Grecia săse descurce singură cu datoriile şi să o oblige să părăsească zona euro, ca oconsecinţă a comportamentului său „nesăbuit”, a spus Boris Johnson, primarulLondrei, relatează The Guardian. Potrivit lui Johnson, Grecia este responsabilăpentru „exacerbarea” crizei finaciare internaţionale. Primarul Londrei faceparte din numărul foarte mare de conservatori britanici care consideră căGrecia ar trebui lăsată să se descurce singură. „Ani întregi guvernele au spuscă ar fi nesăbuit şi de neconceput ca o ţară să părăsească zona euro. Acum esteinvitabit să-şi reconsidere părerea şi cu cât se întâmplă mai repede, cu atât estemai bine”, a spus Johnson. El a mai sugerat că Grecia a fost încurajată decătre membrii zonei euro să se comporte nesăbuit şi să facă împrumuturi pe carenu le poate restitui. „Se presupune că ne angajăm în acest sistem de garantareca să protejăm băncile, inclusiv pe ale noastre. Dar atât timp cât există teamade faliment şi continuă nesiguranţa, încrederea nu va reveni în întreaga Europă”,a adăugat Johnson. Anterior, şeful trezoreriei britanice, Danny Alexander, aspus că europenii se confruntă cu problema garanţiei pentru Grecia, dar nu seaşteaptă ca Angliei să îi fie cerut să contribuie.

Miniştrii finanţelor din zona euro au amânat deciziafinală privind acordarea următoarei tranşe, de 12 miliarde de euro, dinîmprumutul de urgenţă convenit anul trecut cu Grecia, dar pun presiune intensăpe guvernul elen pentru adoptarea unor noi măsuri dure de austeritate pentrudeblocarea fondurilor, potrivit Reuters. Oficialii europeni au precizat căestimează plata tranşei până la mijlocul lunii iulie, termenul-limită până cândgrecii pot evita intrarea în incapacitate de plată. Între timp, la Atena,populaţia continuă protestele antiausteritate şi împotriva privatizărilorimpuse de instituţiile financiare internaţionale. Inspectorii de la UE şi FMI vorface o vizită suplimentară la Atena în această săptămână, după ce tocmai auterminat o inspecţie, pentru a se întâlni cu noul ministru de finanţe elen şi pentrua examina noile modificări pe care guvernul le are în plan în vederea puneriiîn aplicare a măsurilor de austeritate impuse de UE.

Deşi Atena va primi următoarea tranşă debani, rezultatul net pare a fi doar că Grecia va cumpăra mai mult timp -posibilitatea de o restructurare a datoriilor în termen mai lung -, dar pericolulnu va dispărea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...