2018-11-14 17:38


Greco-catolicii contestă rezultatele referendumului

 |  19:15
Greco-catolicii contestă rezultatele referendumului

Episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea i-a adresat joi o scrisoare premierului Victor Ponta prin care contestă, în numele Bisericii Greco-Catolice, rezultatele oficiale ale recensământului din 2011 şi-i solicită acestuia „explicaţii oficiale” faţă de modul de raportare al realităţii confesionale din România.

„Biserica Greco-Catolică contestă datele oficiale ale ultimului recensământ pentru că nu reflectă nici pe departe realitatea comunităţii greco-catolice din România”, a scris episcopul Virgil Bercea în scrisoare. El aminteşte că, de la recensământul din 2002 la cel din 2011, conform datelor oficiale, numărul greco-catolicilor s-a redus. „Scăderea numărului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificată deoarece comunităţile greco-catolice au crescut şi s-au înmulţit de la recensământul din 2002 până în 2011“, a spus episcopul Virgil Bercea. Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde în 2002 greco-catolicii aveau o biserică şi cinci capele, iar oficial au fost 6.860 de credincioşi, iar în 2011 aceştia aveau cinci biserici şi patru capele, însă conform ultimului recensământ aceştia ar fi numai 5.872.

Numărul mic de greco-catolici prezentat de autorităţi are o explicaţie, în opinia episcopului: „Faptul că statul român refuză să repare nedreptatea din perioada comunistă şi manipulează rezultatele recensămintelor pentru a arată că numărul de greco-catolici a scăzut este dovada concludentă că statul român duce o politică de epurare culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România“. În scrisoare, acesta adaugă că Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii în 1948, iar toate bisericile şi casele parohiale greco-catolice au fost trecute de către comunişti în posesia Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, „Statul Român continuă să refuze restituirea acestor proprietăţi pe motiv că acestea trebuie să rămâna în posesia comunităţii cu mai mulţi credincioşi“, a spus episcopul. „Acest lucru face ca şi astăzi mulţi greco-catolici să nu aibă unde se ruga“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18

TAGURI: referendum, Greco-catolici, rezultate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...