2018-10-16 16:11


GRECO: Control mai bun al finanțării partidelor. Raport favorabil despre îmbunătățirea legislației electorale și activității AEP

 |  20:12
GRECO: Control mai bun al finanțării partidelor. Raport favorabil despre îmbunătățirea legislației electorale și activității AEP

Un raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) privind finanţarea partidelor, susține că modificările aduse legislaţiei electorale din România sunt în măsură să ducă la o îmbunătăţire a controlului asupra finanţării formaţiunilor politice şi a campaniilor.

Astfel, GRECO a considerat „binevenită” modificarea în 2015 a Legii nr. 334/2006 cu privire la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. „Această lege, care a fost iniţiată de Parlament, a preluat câteva dintre propunerile conţinute în proiectul pe care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) l-a elaborat în anul 2012. România a luat astfel măsuri adecvate pentru a asigura accesul AEP la informaţiile financiare, în calitatea acesteia de organ responsabil pentru supravegherea finanţării partidelor politice”, se arată într-un comunicat de presă al GRECO.

Raportul observă că, acum, AEP poate să controleze cheltuielile partidelor şi candidaţilor, mai ales că a fost dotată cu resurse materiale, umane şi legale pentru a îşi îndeplini sarcinile într-un mod mai eficient. „AEP a primit totodată o responsabilitate centrală clară pentru a supraveghea în ansamblu finanţarea partidelor politice în România şi este acum clar îndrituită să sesizeze organele de urmărire penală în cazul oricărei suspiciuni de săvârşire a unei fapte penale în legătură cu mandatul său. Termenul de prescripţie (administrativ) al contravenţiilor a fost acum extins de la 6 luni la 3 ani, ceea ce oferă AEP o posibilitate mult mai bună să urmărească posibilele încălcări ale legii”, se menţionează în comunicat.

În 2010, în urma evaluării României, GRECO a formulat 13 recomandări privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, care presupuneau modificări substanţiale ale legislaţiei şi acţiunii administrative în materie.

La sfârşitul anului 2015, ulterior modificării legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, GRECO a constatat că din 13 recomandări iniţiale în materie, România a implementat 8 în mod satisfăcător şi 5 în mod parţial, concluzionând că situaţia nu mai este global nesatisfăcătoare, se mai precizează în document.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: greco, control, partid, raport favorabil, aep
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...