2017-01-17 06:47

POLITICA


Greii Europei au deschis “Cutia Pandorei”

 |  21:00
Greii Europei au deschis “Cutia Pandorei”

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au spart unul dintre tabuurile din UE vorbind pentru prima dată deschis despre ieşirea Greciei din zona euro. Cei doi au insistat în discuţiile cu premierul elen ca referendumul să vizeze şi rămânerea sau nu a Greciei în zona euro, nu doar acordul de salvare hotărât de liderii europeni.

Deschiderea „Cutiei Pandorei”  poate stabili un curs periculos pentru zona euro care ar putea să reverbereze în Europa mulţi ani de acum înainite.Merkel şi Sarkozy au afirmat, de asemenea, că Atena nu va primi decât după referendum tranşa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul. Dacă în urma referendumului grecii ar respinge pachetul de măsuri convenite, ajutorul de la UE şi FMI ar înceta, aruncând Grecia într-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro şi cu posibilitatea de a se extinde la ţări precum Spania sau Italia. Până în prezent, oficialii europeni au spus că, din punct de vedere tehnic, părăsirea zonei euro ar avea consecinţe devastatoare, chiar dacă ţara reprezintă doar 2,5 la sută din Produsul Intern Brut al zonei euro şi 4 la sută din datoriile zonei euro. Dar cât de devastatoare este greu de estimat. Dacă va ieşi din zona euro, Grecia nu va putea rămâne în UE, potrivit Comisiei Europene. Merkel a declarat că ea ar prefera să stabilizeze moneda euro cu Grecia în calitate de membru, dar prioritatea de top a fost salvarea euro, nu a grecilor. Cu toate acestea, cancelarul german a recunoscut că o ieşire ar duce la un "efect de domino"  devastator în zona euro. La rândul său, preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a declarat că factorii de decizie lucrează cu mai multe scenarii posibile pregătindu-se pentru o eventuală retragere a Greciei din zona euro, pentru a evita destabilizarea celorlalte state membre. „Lucrăm la modul de a ne asigura că nu va fi un dezastru pentru populaţia Germaniei, Luxemburgului, din zona euro. Suntem complet pregătiţi pentru situaţia pe care o descriu şi pe care vreau să o evit“, a declarat Juncker.

Dincolo de consecinţele financiare nefaste, mutarea legată de părăsirea unei ţări a zonei euro ar fi şi un pas înapoi pentru Europa, din punct de vedere simbolic. După mai mult de o jumătate de secol de integrare, aceasta ar deschide uşa către o eră nouă de dezintegrare.

Nu demisionează

Premierul grec, Georgios Papandreou, a exclus posibilitatea de a demisiona, dar a acceptat formarea unui guvern de uniune naţională. Un colaborator al premierului  a negat pentru Reuters informaţia pe surse publicată de BBC conform căreia Papandreou ar fi urmat să-şi prezinte demisia în cursul zilei de joi şi să propună crearea unui guvern de coaliţie, avându-l la conducere pe fostul preşedinte al Băncii Centrale elene, Lucas Papademos. Decizia de a accepta formarea unui guvern de uniune naţională a fost luată după ce liderul conservator Antonis Samaras a acceptat să facă parte din acest guvern, după ce iniţial solicitase alegeri anticipate. Unele surse vorbesc chiar de posibilitatea ca Grecia să renunţe la referendumul pe pachetul de salvare şi pe zona euro, dacă se ajunge la o înţelegere politică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-28

TAGURI: sarkozy, merkelComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image