2017-01-21 10:40

POLITICA


Gurul pieţelor emergente. Valul unei noi crizei financiare este inevitabil pe fondul cauzelor nerezolvate

 |  18:13
Gurul pieţelor emergente. Valul unei noi crizei financiare este inevitabil pe fondul cauzelor nerezolvate

Preşedinteleexecutiv pentru pieţe emergente al Templeton Asset Management, Mark Mobius, adeclarat la o reuniune în Japonia că o nouă criză financiară este inevitabilă,deoarece cauzele care au determinat precedenta criză nu au fost rezolvate,relatează Bloomberg. Mark Mobius este unul dintre cei mai influenţi investitoridin lume, fiind considerat un adevărat guru alpieţelor aflate în curs de dezvoltare.

"Vaurma cu siguranţă o altă criză financiară, pentru cănu am rezolvat nici unadintre problemele care au generat criza anterioară", a spus Mobius."Sunt derivatele reglementate? Nu. Se înregistrează o creştere aderivatelor? Da", a adăugat el. Dar, potrivit acestuia, cu fiecare criză vine o mareoportunitate. Valoarea totală a instrumentelor financiarederivate la nivel mondial depăşeşte de zece ori Produsul Intern Brut global, aprecizat Mobius care supraveghează mai mult de 50 miliardedolari. La un astfel de volum de pariuri, în diferite direcţii, vorapărea volatilitatea şi crizele pe piaţa de capital, potrivit preşedinteluluiexecutiv al Franklin Templeton (FT).

Crizafinanciarămondială, declanşată în urmă cu trei ani, a fost parţialcauzată de proliferarea produselor financiare derivate legate de crediteleipotecare neperformante, care au atras deprecieri de miliarde de dolari aleactivelor, ducând la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008.Indicele MSCI World a căzut cu 38% la şase luni de la falimentul LehmanBrothers. Îngheţarea pieţelor globale de credit a determinat băncile centraledin întreaga lume, de la Washington, Londra şi până la Beijing, să injectezelichidităţi de peste 3.000 de miliarde dolari în sistemul financiar, pentru aîncuraja creditarea.

Înurma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton acâştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,68 miliarde euro al FonduluiProprietatea, fiind selectată dintre şapte companii globale de management alactivelor.

Reducereaeşecurilor Cele mai mari bănci din SUAau crescut şi mai mult pe fondul crizei financiare şi numărul băncilor"prea mari pentru a eşua" va creşte cu 40 la sută în următorii 15ani, conform datelor Bloomberg. Totuşi, cerinţe mai mari de capital, dar şi omai mare supraveghere vor trebui impuse instituţiilor considerate "preaimportante pentru a nu eşua" pentru a reduce şansele eşecurilor pe scarălargă, după cum a avertizat un raport FMI din 27 mai. Potrivit lui Mobius,Africa are un "incredibil" potenţial de investiţii, băncile sedescurcă foarte bine şi sunt mai bine reglementate. Chiar el a recunoscut căare participaţii în cadrul băncilor nigeriene. Datele Bloomebrg arată că, spreexemplu, la una dintre principalele bănci din Nigeria, valorea creditelor acrescut cu 31% în ultimele şase luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image