2019-03-19 08:36


Guvernatorul Băncii Israelului îi face concurenţă lui Christine Lagarde la şefia FMI

 |  18:18
Guvernatorul Băncii Israelului îi face concurenţă lui Christine Lagarde la şefia FMI
Guvernatorul Băncii Israelului,Stanley Fischer, şi-a anunţat candidatura pentru postul de director general alFondului Monetar Internaţional (FMI), la concureţă cu europeana ChristineLagarde şi mexicanul Agustin Carstens. Fischer, primul director general adjunct al FMI1994-2001, a fost descris de fostul secretar american al Trezoreriei, RobertRubin, ca "eroul necunoscut" al gestionării crizelor financiaremondiale din anii 1990.

“Ooportunitatea unică, neplanificată şi care nu se iveşte decât o dată în viaţas-a prezentat pentru a fi candidat la şefia Fondului Monetar Internaţional şi,după ce am examinat-o, am decis că aş vrea să profit de ea. Eu consider că îmipot aduce contribuţia la FMI şi în cadrul economiei mondiale în aceastăperioadă de după criză”, a declarat Fischer, într-un comunicat. Yuval Steinitz,ministrul israelian de finanţe, reprezentantul statului evreu la FMI, adeclarat că va sprijini şi ajuta candidatura lui Fischer. Postul de directorgeneral a rămas vacant după ce francezul Dominique Strauss-Kahn a demisionat,în condiţiile în care la 14 mai fusese arestat la New York după ce o cameristăl-a acuzat că a încercat să o violeze. Stanley Fischer, 67 de ani, un economist respectat pentru că a ajutat economiaisraeliană să traverseze criza financiară internaţională, va pleca din posturade outsider într-o cursă în care favoriţi par a fi ministrul francez de finanţeChristine Lagarde şi mexicanul Agustin Carstens, care joacă pe cartea ţăriloremergente. Economistul NourielRoubini a spus că Fischer este calificatpentru a conduce FMI, dar nu are sprijinul deţinut de Lagarde. "Stan Fischer ar fi un excelent directorgeneral al FMI. Dar, în această etapă, el nu are suficient sprijin pentru areuşi", a declarat Roubini pentru Reuters. Un sondaj al agenţiei de presăprintre economişti din întreaga lume a relevat că 32 din 56 au nominalizat-o peLagarde ca favorită, deşi Fischer a câştigat cele mai multe voturi ca fiind"cea mai potrivită candidatură" pentru acest post. O potenţială problemă pentru Lagarde este o anchetă cuprivire la rolul ei într-o plată în cadrul unui acord de mediere pentru un omde afaceri francez.

Fischer,care a ocupat funcţii importante la Banca Mondială şi a fost numărul doi la FMIşi vicepreşedinte la Citigroup, a acceptat în martie un al doilea mandat decinci ani în fruntea băncii centrale a Israelului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...