2019-02-21 03:51


Guvernele riscă un război al valutelor. Directorul FMI trage un semnal de alarmă

 |  18:04

Directorul general al Fondului MonetarInternaţional, Dominique Strauss-Kahn, avertizează că guvernele riscă un războial valutelor dacă vor încerca să folosească cursurile de schimb valutar pentrurezolvarea problemelor interne, relatează Financial Times. "A început săcircule ideea că valutele pot fi utilizate ca arme în politica economică.Transpusă în acţiune, o astfel de idee ar reprezenta un risc foarte seriospentru revenirea economiei globale. O asemenea abordare poate avea un impactfoarte distrugător şi de durată", a afirmat Strauss-Kahn pentru publicaţiabritanică.

Potrivit acestuia, faptul că unelestate emergente, care se confruntă cu intrări masive de capital, vor să-şifolosească monedele pentru a încerca un avantaj, mai ales în zonă comercială,nu reprezintă soluţia cea mai fericită.

În ultimele săptămâni, guvernele maimultor economii mari au luat măsuri pentru limitarea presiunilor ascendenteasupra monedelor naţionale. Japonia a intervenit pe piaţa valutară prinvânzarea de yeni pentru prima dată în ultimii şase ani. Yenul s-a depreciat marţifaţă de dolar după ce banca centrală a Japoniei a anunţat reducerea la zero adobânzii cheie, relaxarea şi mai mult a politicii monetare şi cumpărarea dediverse active financiare pentru a asigura lichiditate pe pieţe. Valoareaobligaţiunilor de stat, a acţiunilor şi cotaţiile aurului au urcat, în condiţiileîn care investitorii se aşteaptă ca băncile centrale ale marilor puterieconomice să ia noi măsuri de politică monetară pentru asigurarea lichidităţilorpe pieţe. Săptămâna trecută, ministrul de finanţe al Braziliei, Guido Mantega,a avertizat, la rândul lui, asupra unui război al valutelor. Autorităţilebraziliene au anunţat, totodată, că vor interveni pentru a stopa aprecierearealului. Pe de altă parte, conducătorii zonei euro au cerut Chinei săaprecieze yuanul. La nivel european, UE are în plan să instituie o nouăreglementare bancară pan-europeană anul viitor, cu rolul de a coordona autorităţilebancare naţionale şi să facă recomandări de politici pentru UE privindreglementarea, prin crearea de autorităţi de supraveghere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...