2018-09-26 18:04


Guvernul ia o măsură pe placul diasporei. Adeverințe de cazier judiciar eliberate în maxim 10 zile pentru românii din străinătate

 |  16:08
Guvernul ia o măsură pe placul diasporei. Adeverințe de cazier judiciar eliberate în maxim 10 zile pentru românii din străinătate

Cetățenii români aflați în străinătate vor putea obține, într-o perioadă de timp mai scurtă și parcurgând o procedură mai simplă, documente cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, după ce Guvernul a modificat legislația în acest sens, printr-o Ordonanță adoptată astăzi.

Astfel, cetăţenii români aflaţi în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC).  SIMISC face parte din amplul proces de informatizare și modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea  „E-cons”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular.

În ceea ce privește simplificarea procedurilor privind cazierul judiciar, la propunerea MAE și a MAI, Guvernul a adoptat astăzi modificarea și completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar. Potrivit noilor reglementări, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor avea competența să elibereze adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificărilor efectuate în evidențele autorităților române competente. Aceste adeverințe se vor elibera în maximum 10 zile de la data solicitării, vor fi valabile 6 luni de la data eliberării (perioadă identică cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate în țară) și se vor utiliza exclusiv în străinătate.

Pentru ca românilor din străinătate să li se elibereze un cazier judiciar propriu zis, Guvernul trebuie să adopte o hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 privind aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar. De asemenea, este necesară încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții.

Proiectul de ordonanță a fost postat pentru consultare publică, pe site-ul www.mae.ro , la adresa :

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/transparenta_decizionala/2015.12.29_proiect_og_lege_290.pdf 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-19

TAGURI: cazier judiciar români străinătate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...