2018-12-15 09:13


Guvernul întră în pâine. Validat de Parlament și cu jurământul depus

 |  20:19
Guvernul întră în pâine. Validat de Parlament și cu jurământul depus

Guvernul Cioloș a depus jurământul în fața președintelui României, marți seara, la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis a declarat, la final că „avem o criză de încredere a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales” și că românii i-au „spus în Piaţă că sunt nemulţumiţi de actuala clasă politică”: „Politică fără partide nu se poate, dar nici democraţie fără popor nu se poate”, a mai spus Iohannis. El a avertizat că societatea românească se schimbă și, odată cu ea, și așteptările ei, iar dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitate este prea mare, intervine criza”.

„Vă felicit pentru că aţi primit un vot hotărât da în Parlament, dar vă felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e uşor - politicienii mai devreme sau mai târziu vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, o eroare fundamentală. Acest guvern Dacian Cioloş are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură în Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte. Este un pas, va dura un an de zile, folosiţi acest an din plin. Doamnelor şi domnilor, un an de zile este puţin, foarte puţin în politică, dar suficient de lung pentru a guverna România bine. Succes!”, a urat șeful statului noului Guvern. După jurământ, miniștrii au plecat la ministere pentru preluarea portofoliilor de la cei ce le-au deținut până acum.

Majoritate confortabilă la învestitură

Guvernul Cioloş a primit marţi votul de încredere al Parlamentului. Rezultatul a fost 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate. ALDE (Tăriceanu și Constantin), PMP și PND au anunțat înainte că vor vota împotrivă. După învestire, premierul Dacian Cioloş le-a mulțumit parlamentarilor și le-a repetat că noul guvern se va baza pe transparenţă în actul decizional, responsabilitate şi deschidere către dialog. "Votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare", a mai spus Dacian Cioloş. El a adus un omagiu victimelor de la Colectiv şi familiilor acestora: „Gândurile mele rămân alături de ele. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, iar împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia”. Cioloș a anunțat că miercuri va avea loc prima ședință de guvern.

Înainte de învestitură, Dacian Cioloș a afirmat în discursul în fața Parlamentului că „partidele politice pot profita de acest guvern pentru a eficientiza administrația și pentru a recâștiga încrederea românilor”.  El a promis că guvernul său va fi un partener deschis: „Suntem conștienți că, neavând un sprijin politic majoritar permanent definit printr-un program de guvernare elaborat și susținut de partide sau de o coaliție de partide, va fi nevoie să avem un dialog permanent cu dvs și acest lucru îl vom face”.

Depolitizarea, consecința eficientizării

Despre depolitizarea administrației, Cioloș a susținut că aceasta va fi consecința creșterii eficienței aparatului.

„Programul de guvernare cuprinde măsuri esențiale pe care ne-am angajat să le ducem la îndeplinire timp de un an de zile, dar am evitat să creăm un document stufos doar de dragul de a avea un număr de pagini și de a lista măsuri fără ca aceste măsuri să le fi discutat în prealabil cu miniștrii desemnați", a spus Cioloș. El a reafirmat că Executivul are intenția să se deschidă dialogului cu societatea, nu pentru a înlocui rolul Parlamentului, ci pentru a întări legitimitatea actului guvernamental.

„Noi nu ne dorim şi nu putem să înlocuim clasa politică. Democraţia nu e posibilă fără oameni politici sau partide politice. (…) Noi nu putem guverna decât alături de forţele politice reprezentate democratic în acest for. Sper să vă alăturaţi efortului nostru.

Pentru ca <<acasă>> este într-un singur loc: aici, în România. Am purtat acest <<acasă>> în inimă, în toţi aceşti ani în care am fost chemat să-mi exercit atribuţiile în afara ţării. Mă bucur că azi pot să-mi aduc modestul meu aport pentru a face acest <<acasă>> mai bun. Însă, aşa cum spune o vorba înţeleaptă a lui Marcus Aurelius: <<Doamne, dă-mi puterea să schimb ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat şi înţelepciunea de a distinge între cele două>>”, a încheiat Cioloș

Condițiile lui Dragnea

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat de la tribuna Parlamentului condițiile pe care partidului său le pune pentru a vota Guvernul Cioloș. El i-a cerut premierului să aplice majorarea salariilor bugetarilor pe care PSD a trecut-o pe ultima sută de metri înainte de venirea noului Executiv. „România are nevoie de un Guvern votat în Parlament, (...) dar votul nostru nu va fi un vot în alb. Vom susţine Guvernul Cioloş atâta timp cât vom avea convingerea că îşi desfăşoară activitatea în interiorul mandatului agreat, atât timp cât continuă măsurile economice adoptate de guvernarea noastră, atât timp cât stă deoparte de manevre politice care ar putea duce la destabilizarea sistemului şi actului administrativ, atât timp cât avem certitudinea că acest Guvern va pregăti în mod corect şi nepărtinitor alegerile din 2016", a spus Dragnea. El a avertizat că, în funcție de cum va implementa măsurile, social-democrații vor fi parteneri sau adversari ai Guvernului în Parlament. El a folosit ocazia pentru a lăuda din nou realizările Cabinetului Ponta. El l-a numit încă o dată pe Victor Ponta „cel mai bun premier al României din 1989” și i-a mulțumit. În schimb, pe Cioloș l-a amenințat că dacă nu respectă condițiile, PSD va folosi toate mecanismele parlamentare pentru a concedia, la nevoie, Guvernul acestuia.

Sprijinul PNL, anunțat de Gorghiu și Blaga

În discursul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a susținut că marele câştig al schimbării Guvernului este că ”PSD a pierdut puterea şi că nu mai deţine frâiele şi pârghiile guvernului, abuzul guvernamental şi folosirea banului public în scop electoral pot fi de astăzi stopate” și „tot începând de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuţie echilibrată a resurselor către administraţia locală şi am speranţa că acest guvern va înţelege să facă acest lucru". În opinia ei, „astăzi avem de-a face cu o criză mult mai profundă, cu o criză în toată clasa politică”. „Partidele care astăzi răsuflă uşurate că nu mai văd oameni în stradă greşesc şi vor pierde în continuare credibilitatea pe care o au. Partidele politice sunt componenta esenţială a democraţiei. Nu mai sunt oameni în stradă, dar nemulţumirea este tot acolo. De la această realitate suntem obligaţi să pornim”, a spus Gorghiu.

Ea a precizat că PNL nu a propus un guvern politic și nici nu a cerut vreun post de ministru sau avantaj politic, ci a mers pe soluția „cerută de cetățeni”.

„Veţi avea şi o voce critică şi sinceră, atunci când trebuie spuse adevăruri mai puţin favorabile Cabinetului dumneavoastră. Am convingerea că în mandatul guvernului Cioloş vor fi reparate sau măcar stopate o parte din abuzurile guvernului Ponta. Mă gândesc la sancţionarea traseiştilor politici, sper, de asemenea, că vom fi parteneri în promovarea legislaţiei pentru organizarea unor alegeri locale în două tururi, idee cerută de toată opinia plubică pentru legitimitatea aleşilor", a precizat co-preşedintele PNL. Ea a mai spus că liberalii nu cer să îi înlocuiască în administrație pe cei din PSD cu cei din PNL, dar are șansa să depolitizeze actul administrativ, pentru a profesionaliza administrația, pentru a nu fi sabotat din interiorul ei.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a susținut că Guvernul Cioloş nu este un guvern-pelerină pentru vreme rea, ci va trebui să repare ceea ce a stricat guvernarea Ponta, să administreze şi să construiască, pentru că odată învestit va avea toate atribuțiile constituționale normale ale unui guvern. Blaga a mai spus că se bucură că echipa Cioloş a preluat elemente din programul de guvernare al PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis şi că Executivul trebuie să acţioneze în direcţia "lucrului bine făcut", motiv pentru care va avea un partener în PNL.

Foto: Lucian Curelariu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

GALERIE MEDIATAGURI: guvern, parlament, juraman, johannis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...