2017-01-17 17:12

POLITICA


Guvernul Boc, salvat de judecătorii Curţii Constituţionale. Legea educaţiei a trecut ultimul hop

 |  19:22
Guvernul Boc, salvat de judecătorii Curţii Constituţionale. Legea educaţiei a trecut ultimul hop

Emil Boc a scăpat ieri încă o dată de emoţii, după ce Legeaeducaţiei a primit undă verde din partea judecătorilor Curţii Constituţionale. Controversatalege nu a fost doar un măr al discordiei între Putere şi Opoziţie, ci şi subiectde tensiuni în interiorul coaliţiei de guvernare. UDMR a lăsat de înţeles cădacă Legea educaţiei nu va fi adoptată ar putea părăsi Executivul. Prin deciziade ieri a Curţii, coaliţia guvernamentală rămâne deocamdată stabilă.

Coşmarurile căUDMR ar putea ieşi de la guvernare nu mai tulbură momentan somnul premierului. CurteaConstituţională a decis, ieri, că Legea educaţiei, pe care Guvernul şi-aangajat răspunderea în faţa Parlamentului, este constituţională, după cejudecătorii au respins sesizările depuse în două rânduri: pe de o parte, de MirceaGeoană ca şef al Senatului, iar pe de alta, de parlamentarii PSD, PC şi PNL. Geoanăcontestase legea pe 14 decembrie 2010, reclamând ca neconstituţională proceduraprin care fusese adoptat actul normativ. Parlamentarii Opoziţiei nu au sesizatprocedura de adoptare a legii, ci conţinutul în sine al actului normativ. Ieri,judecătorii CCR au respins ca inadmisibilă sesizarea luiGeoană, în timp ce sesizarea depusă de parlamentarii PSD, PC şi PNL a fostrespinsă ca inadmisibilă în ceea ce priveşte criticile pe formă, iar criticilepe fond au fost respinse ca nefondate.

Maghiarii s-au relaxat

UDMR se plânseseîn repetate rânduri de ritmul lent cu care Puterea lucra la elaborarea şiadoptarea Legii educaţiei, ba chiar ameninţase cu ieşirea de la guvernare dinacest motiv. Prin decizia de ieri a judecătorilor CCR, formaţiunea maghiarărămâne, astfel, cel puţin temporar, fără principalul motiv de nemulţumire laadresa propriei coaliţii guvernamentale. „Şi aşa am întârziatfoarte mult. Adoptarea Legii educaţiei ne dă posibilitatea ca anul şcolarurmător să-l începem în alte condiţii. Era firesc, sincer mă bucur că însfârşit CCR a luat această decizie, eu de la început am declarat că nuvăd nici un motiv de neconstituţionalitate, iată că decizia CCR dovedeşte acestlucru. Am lucrat foarte mult pe această lege, şi eu, şi colegii din Guvern,vreau să le mulţumesc colegilor din comisiile de specialitate din CameraDeputaţilor şi Senat, precum şi Ministerului Educaţiei, care a elaborat şisusţinut această lege”, a declarat ieri liderul UDMR, Marko Bela, după anunţulCCR.

Geoană nu se predă

Mircea Geoană i-acerut preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea educaţiei, susţinând cădecizia Curţii prin care declara angajarea răspunderii pe această lege ca fiindneconstituţională rămâne în continuare în vigoare. „Curtea s-a pronunţat- şi este singura decizie în acest sens - că angajarea răspunderii pe aceastălege este neconstituţională, iar preşedintele României ar crea un precedentextrem de periculos la adresa ordinii constituţionale şi a stabilităţiisistemului legislativ din România dacă ar promulga o astfel de lege”, adeclarat Geoană, citat de Mediafax. Cu toate acestea, preşedintele TraianBăsescu a decis ieri-seară să promulge Legea educaţiei.

O decizie controversată

Decizia de ieri aCurţii devine astfel una cel puţin „controversată”, întrucât există deja o altădecizie a CCR, prin care se considera că adoptarea Legii educaţiei prin angajarearăspunderii Guvernului este, la rândul ei, neconstituţională. Mircea Geoană apus deja sub semnul întrebării decizia de ieri a instanţei supremejudecătoreşti. „Este clar că, la nivelul Curţii, va trebui să ni serăspundă extrem de clar cum este posibil ca o lege a cărei angajare derăspundere a fost declarată neconstituţională să devină în mod absolutspectaculos şi extrem de bizar o Lege constituţională”, a afirmat Geoană. ŞiPSD a transmis un comunicat prin carespune că nu prea înţelege decizia, dar o acceptă. „În deciziile sale anterioare, Curtea Constituţională a consideratcă angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţieinaţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate deCameră decizională, nu îşi găseşte nici o motivare. Acum, decizia sa nu îşigăseşte nici o motivare. În pofida acestei situaţii a absurdului, regulile şiprincipiile statului de drept impun respectarea deciziei CC”, susţine PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image