2017-01-18 01:32

POLITICA


Guvernul chinez, faultat din interior

 |  21:00
Guvernul chinez, faultat din interior

China i-ar fi oferit cantităţi importante de arme colonelului Gaddafi în luna iulie, via Algeria şi Africa de Sud, în ciuda interdicţiilor ONU privind astfel de vânzări.Documentele descoperite la Tripoli conţin informaţii despre ofertă, dar nu există indicii că armele ar fi fost livrate. Dezvăluirea va da o nouă lovitură relaţiilor deja delicate dintre China şi forţele rebele libiene.

The Globe and Mail şi New York Times afirmă că mai multe companii chineze de armament controlate de stat au fost dispuse, la sfârşitul lunii iulie, să vândă arme şi muniţii forţelor de asalt ale liderului Gaddafi, în valoare de cel puţin 200 de milioane de dolari. Nu există confirmări că armele ar fi fost livrate, dar lideri ai Consiliului Naţional de Tranziţie spun că documentele consolidează suspiciunile lor privind acţiunile recente ale Chinei, Algeriei şi Africii de Sud şi explică prezenţa de noi arme pe teren. Documentele au fost descoperite într-un depozit de deşeuri din cartierul Bab Akkarah, din Tripoli, unde locuiesc mai mulţi susţinători ai fostului regim. 

Controversa chineză

Ministerul de Externe din China a declarat că membrii guvernului Gaddafi au fost în Beijing şi au purtat discuţii cu o "mână" de companii chineze de armament, fără cunoştinţa guvernului. Potrivit ministerului, societăţile chineze nu au semnat contracte comerciale şi nici nu exportă produse militare în Libia. Consilieri militari de rang înalt ai fostului lider libian ar fi mers la Beijing la mijlocul lunii iulie, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai companiilor China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) şi China XinXing Import & Export Corp. Acestea au oferit tot stocul de arme de care dispuneau şi au propus fabricarea altora, dacă era necesar. Chinezii au insistat asupra necesităţii de a menţine discreţia şi au recomandat ca toate "contractele să fie încheiate cu Algeria şi Africa de Sud, ţări cu care China a mai lucrat".

Chiar dacă armele nu au fost livrate sau dacă documentele citate se dovedesc că nu au nici un fundament, controversa ar putea intensifica neîncrederea între Beijing şi rebeli în condiţiile în care la sfârşitul săptămânii trecute, China a împiedicat eliberarea unor active îngheţate libiene.De amintit că statul chinez este al doilea mare consumator de petrol din lume. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-20

Mai multe imagini:
Guvernul chinez, faultat din interior
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image