2017-01-20 01:33

POLITICA


„Guvernul Goldman Sachs” în Europa

 |  21:00
„Guvernul Goldman Sachs” în Europa

Mario Draghi este noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). Mario Monti este noul premier al Italiei. Printre altele, cei doi tehnocraţi au în comun faptul că au fost responsabili ai băncii de investiţii americane Goldman Sachs.Acest fapt va mulţumi pieţele, dar îi va supăra pe antiglobalişti.

În intervalul 2002-2005, Mario Draghi a fost vicepreşedinte pentru Europa la Goldman Sachs, iar Mario Monti a fost consilier pe probleme internaţionale al băncii începând din 2005. Instituţia a jucat un rol în aducerea Greciei în pragul falimentului. Draghi a fost însărcinat cu „întreprinderile şi statele suverane”. În această calitate, una dintre misiunile sale era să vândă produsul financiar swap, care permitea ascunderea unei părţi a datoriei suverane şi care a ajutat la trucarea conturilor Greciei. O tranzacţie swap reprezintă cumpărarea şi vânzarea simultană a unor active de referinţă similare sau a unor obligaţiuni de o valoare echivalentă care, prin schimburile reciproce de aranjamente financiare, conferă ambelor părţi implicate în tranzacţie condiţii mai favorabile faţă de cele cu care ar putea să se confrunte dacă nu ar apela la acest tip de tranzacţie. Draghi afirmă că, intrând în funcţie la GS în 2002, nu a avut nimic de-a face cu trucarea conturilor elene, orchestrată doi ani mai târziu de bancă. El a demisionat în 2005, un an înainte ca Goldman Sachs să revândă o parte a produselor swap respective către National Bank of Greece, prima bancă comercială a ţării, condusă de alt fost angajat al Goldman Sachs, Petros Christodoulos.

Reţeaua de influenţă

„Le Monde” a numit reţeaua de influenţă a băncii „Guvernul Goldman Sachs” european. Potrivit cotidianului, există mai multe personaje cu greutate care ocupă un rol de primă mărime în atacarea euro: Otmar Issing, ex-preşedinte al Bundesbank, şi Jim O'Neill, inventatorul conceptului BRICS, pieţele emergente cu potenţial puternic de creştere: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud. Fost preşedinte al Goldman Sachs International, unde a rămas unul dintre administratori, irlandezul Peter Sutherland a jucat un rol-cheie în salvarea Irlandei. Paul Deighton, care a petrecut 22 de ani la Goldman Sachs, este director general al comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Pro-tehnocraţi

Potrivit cotidianului francez, finanţiştii europeni plecaţi să cucerească lumea s-au emancipat de cruciaţii marii finanţe în stil Goldman Sachs, în contextul în care exigenţele de transparenţă a conturilor şi imperativele expansiunii în străinătate erodează efectul de reţea. Şi mai mult, deveniţi mai exigenţi în ceea ce priveşte calitatea şi independenţa profesiei de consilier, clienţii europeni, dar nu numai, cer respectarea unei etici minimale. În aceste condiţii, „Financial Times” comentează că tehnocraţii şcoliţi în marile companii au ceva de spus în mijlocul unei crize financiare pentru că înţeleg nu numai zona publică, ci şi pe cea a pieţelor. Şi pentru că se presupune că nu doresc o carieră pe termen lung în politică, ei pot fi în măsură să ia decizii dificile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-13

TAGURI: guvernul goldman, sanchs, europaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image