2018-12-13 20:09


Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi

 |  21:00
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi

COMUNICAŢII: Dan Nica

Dan Nica, vicepreşedintele PSD care a preluat portofoliul Comunicaţiilor, a mai condus acest minister în guvernul Năstase. Numele său apare în dosarul de corupţie „Poşta Română“ în care a fost cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul înstrăinării unui teren al Poştei Române.

Este vorba despre dosarul în care procurorii DNA i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, şi pe fostul ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2005-2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei Române au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA. În acest demers au fost implicaţi şi foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel SC Imopost Developments SA. Prin rechizitoriul întocmit, procurorii au disjuns dosarul continuând cercetările faţă de Dan Nica, predecesorul lui Zsolt Nagy, şi fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian. 

 FINANŢE: Florin Georgescu

Potenţial vicepremier, ministru al finanţelor, Georgescu (58 de ani) este unul dintre numele vechi şi „de bază” ale partidului, crescut pe lângă Ion Iliescu. Primul guvern PDSR („vechiul” PSD) condus de Nicolae Văcăroiu (’92-’96) l-a avut ca ministru de stat şi ministru al finanţelor pe Florin Georgescu. Un guvern cunoscut pentru conservatorismul cu care a abordat reforma fiscală, cu un ritm mai mult decât lent.

Chiar la începutul mandatului său a fost introdusă TVA. Despre Georgescu se spune că era un negociator dur cu FMI. Sunt notorii confruntările verbale cu Poul Thomsen, şeful de atunci al delegaţiei Fondului.

Florin Georgescu a fost deputat de Olt timp de două mandate (1996-2004), timp în care a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

A demisionat din Parlament pentru a prelua funcţia de prim-viceguvernator al BNR şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

Din cariera sa, „umbra” cea mai speculată de adversarii săi (politici sau nu) este cea legată de perioada în care a fost, alături de Văcăroiu, în conducerea Băncii Pentru Investiţii şi Dezvoltare (BID) a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Profesor universitar, doctor în Economie, specialitatea Finanţe şi Circulaţia banilor, Georgescu a avut şi  bursă Fullbright, în SUA, în management financiar. Iliescu i-a conferit în 2002 Steaua României în grad de Cavaler pentru activitate politică şi parlamentară, dar şi pentru „contribuţia la elaborarea Constituţiei şi a unei legislaţii moderne şi democratice”. A primit decoraţii şi de la Băsescu, alături de ceilalţi membri ai conducerii BNR.

ECONOMIE: Daniel Chiţoiu

Deputatul liberal de Giurgiu (45 de ani) este vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Chiţoiu a fost preşedinte al ANAF (cu rang de secretar de stat), funcţie pe care a ocupat-o pe toată perioada cabinetului Tăriceanu. A fost şi controlor la Curtea de Conturi a României. Vicepreşedinte al PNL, el s-a numărat printre autorii programului de guvernare al Alianţei D.A.

Are un doctorat în Economie obţinut la ASE cu teza „Stimularea investiţiilor prin facilităţi financiare vamale şi valutare”. Din 2007 este preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali.

Finul lui Dan Radu Ruşanu (vicepreşedinte PNL), Chiţoiu a fost numit de Ministerul Finanţelor, prin 2005, drept responsabil de unele proiecte PHARE. Printre acestea, cel legat de crearea cadrului pentru „diminuarea arieratelor şi alte metode de stingere a creanţelor bugetare” şi „creşterea nivelului de colectare a impozitelor”.

DEZVOLTARE ŞI TURISM: Eduard Hellvig

În vârstă de 38 de ani, Hellvig este un fost membru al PC (încă de când era PUR), trecut în tabăra liberală în septembrie 2008, spre sfârşitul mandatului de deputat ales pe listele conservatorilor. Tot din partea PC a ajuns şi europarlamentar (2006-2007).

Deja trecut la liberali, Hellvig a făcut parte din „Comisia parlamentară de anchetă pentru investigări şi clarificări referitoare la activitatea ICE Dunărea”, fosta „fabrică de făcut bani” a Securităţii, întreprindere de care se leagă strâns viaţa  lui Dan Voiculescu, fostul său şef de partid.

În numai trei ani de la intrarea în PNL, Hellvig a ajuns secretar general al PNL şi este considerat „mâna dreaptă a lui Antonescu”. Nu sunt puţini liberalii care îl privesc drept „spionul plantat de Felix”, după cum declarau surse din partid.

A mai fost consilier pe lângă vicepreşedintele PNL, Horia Rusu (1998-1999), Mugur Isărescu (2000), pe când era candidat la preşedinţie, Constantin Dudu Ionescu - PNŢCD (1999-2000), pe când era ministru de interne. Este doctor în Ştiinţe Politice (la SNSPA).

TRANSPORTURI: Ovidiu Silaghi

Liberalul în vârstă de 49 de ani este în PNL din 1990, ajuns preşedintele filialei din Satu Mare. De profesie este inginer de mecanică fină. A fost consilier judeţean de Satu Mare (2000-2004), după care a fost ales deputat. O vreme a fost şi preşedinte al Camerei de Comerţ judeţene. În acea perioadă a pierdut un proces în faţa unui fost angajat al Camerei, pe care l-a concediat ilegal. În ciuda deciziei judecătoreşti, Silaghi nu l-a reangajat pe cel concediat şi acesta l-a acuzat de abuz în serviciu.

Din 2007 a fost europarlamentar, dar în aprilie acelaşi an a renunţat la mandat deoarece a fost convocat, la remanierea guvernului Tăriceanu, să fie ministrul IMM-urilor.

În 2008, când era ministru, Silaghi a ajuns şi pe la DNA pentru trafic de influenţă, dar a beneficiat de un NUP (Neînceperea Urmării Penale) în cazul legat de lichidarea societăţii SAMOBIL SA, cea mai mare fabrică de mobilă din Satu Mare. El a fost acuzat de impunerea pe lângă Direcţia Finanţelor Publice Satu Mare a unui anume lichidator, respectiv firma deputatului Mircea Grosaru (minoritatea italiană), al cărui comision era dublu faţă de concurentul său. Averea imobiliară şi utilajele fabricii falimentare erau evaluate la peste 15 milioane de euro, rezultând un comision de peste un milion de euro pentru lichidator.

MUNCĂ: Mariana Câmpeanu

Fostă directoare a Casei de Pensii Ilfov, din 2007 a fost numită de guvernul liberal preşedinte al Casei de Pensii (cu rang de secretar de stat), apoi ministru al muncii timp de trei luni, în cabinetul Tăriceanu, în care i-a luat locul lui Paul Păcuraru. Economistă de profesie, Câmpeanu (64 de ani) este vicepreşedinta PNL Bucureşti. A fost şef de serviciu la Comisia Naţională de Statistică din 1984, după ce înainte a lucrat la Direcţiile de Statistică din Ilfov, respectiv Bucureşti.

Cariera îndelungată de funcţionară la stat i-a adus Marianei Câmpeanu, conform declaraţiei de avere, trei apartamente în Capitală şi o casă de vacanţă în judeţul Buzău, dar şi două terenuri, în Buzău şi Brăila.

AGRICULTURĂ: Daniel Constantin

Tânărul preşedinte al PC (34 de ani), cunoscut ca om de încredere al lui Dan Voiculescu, este zootehnist de profesie. În 2009 a fost numit director al APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură). De asemenea, a mai lucrat ca evaluator la Banca Mondială în cadrul proiectului MAKIS şi coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeană din cadrul MAPDR.

După desemnarea sa a fost făcută legătura cu procesul în care Ministerul Agriculturii cere de la Dan Voiculescu şi apropiaţii acestuia despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro. Această sumă importantă este compensaţia cerută de minister, constituit ca parte civilă, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA). Cazul a mai fost îngropat în 2005 tot de un conservator, Jean Cătălin Sandu, director al Agenţiei Domeniilor Statului, care a refuzat să implice ca parte civilă instituţia pe care o conducea, împotriva lui Voiculescu.

Se speculează faptul că şi Daniel Constantin va încerca închiderea procesului din poziţia de ministru al agriculturii. În dosarul ICA, Voiculescu e acuzat de trafic de influenţă.

MEDIU: Rovana Plumb

Europarlamentar şi preşedinte al Organizaţiei de femei a PSD, Plumb (52 de ani) este propusă pentru portofoliul Mediului. În guvernarea Năstase, Plumb a fost şefa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. A fost director comercial la Miraj SA (1992-1994), apoi preşedinta societăţii Gerovital Cosmetics SA (noua denumire a Miraj) (1995-2000). A fost implicată în procesul dintre Miraj/Gerovital Cosmetics şi Farmesc SA privind fabricarea produselor cu marca Gerovital.

De asemenea, Rovana Plumb a fost implicată ca martor în procesul lui Adrian Năstase, privind sponsorizările campaniei electorale. Ea a fost chemată în proces deoarece s-a ocupat, în calitate de „mandatar financiar”, de campania electorală la prezidenţiale a lui Năstase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-03

Mai multe imagini:
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom

Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom

Guvernul Ponta: Miniştri pe bani mulţi
zoom

TAGURI: ministri, bani multi, dan nica, daniel chitoiu, florin georgescu
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...