2018-07-20 00:34


Haşotti, pus să semneze că nu a plagiat

 |  21:00
Haşotti, pus să semneze că nu a plagiat

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat premierului Victor Ponta să îi ceară o declaraţie pe propria răspundere ministrului desemnat pentru portofoliul Culturii, Puiu Haşotti, care să ateste că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie un plagiat. Senatorul Haşotti a depus declaraţia cerută la Palatul Victoriaîn mai puţin de două ore de la apariţia comunicatului de la Palatul Cotroceni.

Ce spune comunicatul

Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat în care se menţionează că  preşedintele solicită această declaraţie, întrucât România a fost afectată pe plan internaţional de scandalurile cu plagiat.

”Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Executivului şi impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de existenţa unor astfel de suspiciuni, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Haşotti, care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat”, se arată în comunicat.

Totodată, se precizează că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al culturii şi patrimoniului naţional va avea loc luni, la ora 19.00.

Haşotti se grăbeşte

Puiu Haşotti a intervenit în direct în cadrul unei emisiuni televizate, menţionând că se va duce foarte repede la Guvern să depună cererea cu pricina: “Lăsaţi-mă să mă îmbrac, şi în jumătate de oră mă duc la Palatul Victoria să depun cererea cu pricina”, a spus cel propus pentru preluarea portofoliului de la Cultură. La scurtă vreme după aceea Puiu Haşotti a anunţat că a depus la sediul Guvernului declaraţia cerută de preşedintele Băsescu.

Liberalul a precizat că solicitarea i se pare simpatică şi amuzantă, spunând că este probabil o măsură luată pentru a preveni alte scandaluri de plagiat. Reamintim că Ioan Mang, cel carea avut portofoliul Educaţiei, a demisionat din funcţie în urma unui scandal de plagiat de mare amploare. De plagiat a mai fost acuzat şi Victor Ponta, dar acesta spune că singura lui greşeală este că nu a trecut autorii din care s-a inspirat şi la subsolul paginii, ci doar la sfârşitul lucrării de doctorat. Mang a fost acuzat că a plagiat lucrări ale unor cercetători din Israel şi Japonia, existând dovezi clare care confirmau plagiatul. Mang a susţinut în final că cineva i-a trecut numele pe lucrări fără acordul său, dar a ales să îi ceară lui Ponta să îl elibereze din funcţie. Premierul Ponta  declara atunci: ”Din punctul meu de vedere, Mang are în acest moment mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea, prestigiul şi munca de atâţia ani şi sunt absolut convins că, în zilele următoare, fără a mai avea presiunea acestei funcţii care se dovedeşte mult mai dificilă decât am crezut vreodată, va restabili adevărul”. De atunci, interimatul la Educaţie a fost asigurat de Liviu Pop.

Reamintim că Puiu Haşotti îi lua locul lui Mircea Diaconu, după ce acesta  a demisionat, fiind declarat incompatibil conform deciziei Înaltei Curţi, pentru deţinerea simultană a funcţiilor de senator şi director de teatru.

Biografia lui Haşotti

Haşotti este liderul grupului PNL din Senat. Puiu Haşotti s-a născut la 14 iunie 1953, la Constanţa. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti - promoţia 1976, iar din 1995 este doctor în istorie. A fost bursier Fulbright la San Francisco, State University şi New York University. Din 1990 este lector universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-08

TAGURI: Puiu_Hasotti, plagioatl ministru culturii, PNL, Basescu

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova