2017-01-23 08:41


Hezbollah a reuşit să învingă CIA

 |  21:00
Hezbollah a reuşit să învingă CIA

Lovitură sub centură pentru spionajul american. Mai mulţi spioni care lucrau pentru CIA în Iran şi Liban au fost prinşi la începutul acestui an de către Hezbollah şi riscă execuţia, în caz că nu au fost deja ucişi. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, reţeua teroristă este neiertătoare cu spionii. Capturarea lor constituie un pas înapoi semnificativ în eforturile de depistare a activităţilor nucleare iraniene şi a intenţiilor Hezbollah împotriva Israelului, făcând dificilă o viitoare recrutare de informatori locali de către CIA.

Spionii erau plătiţi de CIA pentru două reţele distincte de spionaj ce vizau Iranul şi Hezbollah, cu baza în Beirut.Hezbollah este considerată de către guvernul SUA organizaţie teroristă susţinută de Teheran. Ea este şi o ţintă majoră a serviciilor israeliene. CIA aduna informaţii privind legăturile Hezbollah cu terorismul, capacităţile aripii sale militare, legăturile în Iran şi extinderea influenţei politice din Liban. Un fost ofiţer din cadrul centrului de informaţii american a declarat pentru ABC News că agenţii sub acoperire nu au dat prea mare atenţie avertismentelor ce anunţau că operaţiunea ar putea fi compromisă dacă folosesc mereu aceleaşi puncte pentru întâlniri. „Am fost leneşi, iar CIA pilotează în gol acum împotriva Hezbollah”, a subliniat el. Cei 12 spioni ar fi fost prinşi cu ajutorul unor agenţi dubli ai organizaţiei Hezbollah. Aceştia din urmă au pretins că vor să acţioneze în cadrul CIA, însă au divulgat locaţia unde se întâlneau ofiţerii americani la Beirut. Actuali şi foşti oficiali americani au spus că Hezbollah a fost capabilă să facă acest lucru prin faptul că a fost în măsură să acceseze înregistrările telefoanelor mobile pentru a identifica şi elimina spionii. „Hezbollah a fost capabilă să identifice toate telefoanele mobile ale tuturor activelor din ţară”, a spus un fost ofiţer CIA. Spionii ar fi folosit codul „pizza”. Aproximativ în aceeaşi perioadă în care Hezbollah a identificat reţeaua CIA în Liban, agenţii iranieni au descoperit o metodă de comunicare secretă pe internet folosită de informatorii CIA în Iran. Agenţia americană încă nu a stabilit cu precizie câte „bunuri” i-au fost compromise în Iran, dar numărul ar putea depăşi 12.

Prinderea spionilor subliniază gradul de sofisticare al eforturilor de contraspionaj Hezbollah, dar, potrivit unorfoşti ofiţeri americani, aceste evenimente sunt rezultatul lipsei de profesionalism în comunitatea de informaţii a SUA, mai ales în cea a contrainformaţiilor. „Am pierdut tradiţia spionajului. Ofiţerii preferă acum scurtăturile şi nimeni nu este tras la răspundere”, a spus un fost reprezentat al CIA. Agenţia americană de informaţii a refuzat să comenteze asupra operaţiunilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-03

TAGURI: cia, hezbollahComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image