2019-01-22 21:08


Hotelurile unde au fost executaţi liderii PSD. Întâlnire de taină pentru strategia partidului şi sancţionarea lui Geoană

 |  20:11
Hotelurile unde au fost executaţi liderii PSD. Întâlnire de taină pentru strategia partidului şi sancţionarea lui Geoană

Conducereasocial-democraţilor s-a întâlnit ieri într-o vilă din afara Bucureştiului pentrua stabili sancţiunile împotriva lui Mircea Geoană şi strategia partiduluipentru 2011. Reuniunea a fost cerută de preşedintele Victor Ponta, după cepreşedintele Senatului l-a atacat pe blogul său. Lăsat în Bucureşti, Geoanăcontestă legalitatea întrunirii, spunând că aceasta nu poate lua nici odecizie, deoarece se află în afara regulilor statutare. Preşedintele de onoareIon Iliescu s-a pronunţat pentru o analiză lucidă, explicând că partidul nu arenevoie de tensiuni interne.

Execuţiile în PSD au avut mereu drept locaţie o vilăsau un hotel în afara Capitalei pentru evitarea sediului central din Kiseleff.Fie că a fost vorba despre Adrian Năstase, “condamnat” într-un hotel alfraţilor Negoiţă în 2006 sau de Vasile Dâncu, executat pe malul mării în hotelulMalibu, tradiţia arată că judecata are loc mai bine în afara Capitalei. VictorPonta a convocat ieri conducerea partidului la o întâlnire informală la Sinaia pentrua discuta despre strategia partidului şi viitorul lui Mircea Geoană în PSD. Fitilulfusese aprins de o scrisoare semnată de 26 de pesedişti, în care preşedinteleSenatului este acuzat că face jocurile lui Crin Antonescu şi Dan Voiculescu şispune numai minciuni despre partid. Printre semnatarii scrisorii se remarcăfostul şef al campaniei prezidenţiale, Viorel Hrebenciuc, şi numeleparlamentarilor Valeriu Zgonea, Oana Mizil, Nicolae Bănicioiu şi Dan Şova. Pentrucă mass-media a aflat de locul de întâlnire, pesediştii au schimbat zona. Auales o vilă din judeţul Prahova, în localitatea Româneşti. De la Senat, MirceaGeoană a contestat caracterul statutar al acestei reuniuni. “Suntabsolut convins că acest partid rămâne unul care funcţionează după Statut.Întâlnirea este informală, nu are valoare de şedinţă statutară a BPN şi este înafara Statutului şi în afara cadrului să se discute orice altceva decâtsubiectul pentru care a fost convocată. Am înţeles că este vorba desprestrategia partidului pentru perioada următoare, aştept cu interes şi eu să vădcare este strategia”, a precizat preşedintele Senatului. În luna august, Geoanăprimise sancţiunea de a nu mai vorbi despre strategia partidului în următoareleşase luni. Cu toate acestea, în seara de 6 decembrie, într-un interviu postatpe blogul său, preşedintele Senatului a explicat motivele vizitei făcute luiSorin Ovidiu Vîntu şi a dezvăluit ce l-a învăţat să mintăVictor Ponta la confruntarea finală cu Traian Băsescu. După ce a fost atacat decolegi, Geoană a dat un comunicat în care spune că nu retractează nimic din cea spus. “Tot ceea ce am afirmat în interviul pe care l-ampublicat pe blogul meu a fost, este şi va rămâne 100% adevărat. Nu am nimic deadăugat sau de retractat. Nu înţeleg de ce unii dintre colegii mei doresc să-mirestricţioneze libertatea cuvântului şi nu pot înţelege cum de alţii îşi permitsă spună că ei ştiu mai bine decât mine ceea ce mi s-a întâmplat personal”, arăspuns fostul preşedinte al PSD.

Implicaţii politice

Conducerea PSDtrebuie să ia în calcul dacă riscă să piardă şefia Senatului, funcţie deţinutăde Mircea Geoană după alegerile parlamentare din 2008. Surse de la vârfulpartidului ne-au declarat că mai mulţi lideri, printre care şi Victor Ponta, arfi dispuşi să renunţe la şefia Senatului, dar să îi aplice o sancţiune mai durălui Mircea Geoană. Tabăra mai ponderată susţine că funcţia din Parlament esteimportantă pentru partid şi că nu trebuie pierdută de PSD. Într-o declaraţie recentă dată în exclusivitate pentru „Puterea”,preşedintele social-democraţilor a spus că „Mircea Geoană nu vorbeşte niciodatăîn numele PSD”, semnându-i astfel o primă excludere din partid, cea la nivel decomunicare.

Primarii din Doljameninţă cu demisia

În apărarea luiMircea Geoană au sărit doi primari din judeţul Dolj, care i-au acuzat pe VictorPonta, Daciana Sârbu şi Ilie Sârbu că se dau peste cap ca să-l debarce peGeoană din fruntea Senatului. Primarul din Farcaş a declarat, conform Mediafax,că este posibil să-şi dea demisia de la şefia organizaţiei în semn de protestşi că gestul său ar putea fi urmat şi de alţi primari. Ponta a fost acuzat şide blat cu PDL şi că a impus politica „pumnului în gură în PSD”.

Istoriculdecapitărilor

Prima decapitaresonoră în PSD s-a produs în martie 2006 în hotelul Confort Otopeni al fraţilorNegoiţă. Victima de serviciu a fost atunci fostul premier, Adrian Năstase, cares-a văzut înconjurat de un val de ostilitate din partea colegilor. În “noapteacuţitelor lungi” din zilele de 15 şi 16 martie 2006, capul lui Năstase a căzutla ordinul lui Mircea Geoană. Decizia a fost luată după mai multe ore dediscuţii, iar problemele cu dosarul “Zambaccian” şi “mătuşa Tamara” l-au costat pe Adrian Năstaseşi preşedinţia Camerei Deputaţilor. După ce în 2005, Alianţa D.A. a încercatfără succes să-l elimine pe Năstase din fruntea deputaţilor, acest lucru a fostdus la îndeplinire chiar de către colegii social-democraţi. “A fost noapteacuţitelor bine înfipte”, a rememorat episodul după câţiva ani actualulpreşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Şi pentru Ion Iliescu s-au pregătitdouă momente în care să fie executat: la hotelul Confort din centrul Capitaleişi la o întâlnire la Braşov. Ambele tentative au eşuat, Mircea Geoană neputândsă ducă la îndeplinire execuţia fondatorului partidului. Episodul s-a repetatdoi ani mai târziu, în 2008, la hotelul Malibu din Mamaia. Capul căzut a fostcel al lui Vasile Dâncu, preşedinte la acea vreme a PSD Cluj, acuzat că nu aperformat la alegerile locale. “Bine aţi venit la propriadecapitare, m-a salutat un jurnalist la intrarea în hotelul Malibu. Am spus căera normal să vin la propria execuţie, pentru că nu am fost prezent la naştereamea politică. Când mă gândesc că se întâmplă, deşi pareabsurd, ca fiul şi fiica mea să trăiască într-o Românie în care NicuşorConstantinescu, Oprişan, sau Dragnea, se visează miniştri îmi vin în minte doardouă gânduri: emigraţia sau haiducia. Înseamnă că statul este complet absorbitde grupări şi clanuri şi politica nu mai are sens. Are loc o tribalizare apoliticii. Nu s-a mai discutat nimic, toţi se gândeau doar lamâncare şi vorbeau despre această senzaţie. Era o foame care se transmiteabioenergertic, îi vedeam salivând. Oare aşa se întâmpla şi în Evul Mediu, dupăparticiparea la execuţii? O fi un mod de a alunga greaţa? O fi o formă debulimie nervoasă? Rămân cu imaginea unor oameni care se grăbeau pe scări săuite gustul sângelui îndesându-şi pe gât ciorbă de burtă şi mici. Coborând pescări, mi-era frică să nu alunec pe vreo dâră de bale”, povestea Vasile Dâncupe blogul său în 2008 cum s-au desfăşurat evenimentele la hotelul Malibu, înpostarea intitulată “”. Până la închidereaediţiei, şedinţa informală a PSD era în desfăşurare, nefiind luată vreo decizieîn privinţa preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...