2017-01-21 06:29

POLITICA


Iarna vrajbei noastre

 |  21:00
Iarna vrajbei noastre

Zilele acestea, pe primul plan pentru politicieni a fost rezolvarea situaţia grave din ţară, cauzată de ninsorile masive. Doar modul în care s-au mobilizat e diferit.

Astfel, în timp ce unii au făcut poze cu donaţiile strânse pentru judeţele înzăpezite, sfidător, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, spune că Guvernul nu deszăpezeşte. Totodată, Opoziţia acuză incompetenţa Guvernului, care nu e în  stare să gestioneze situaţia. Unul singur a trecut la fapte din proprie iniţiativă, Gigi Becali, care a mers la deszăpezit în Vrancea.

74 de decese, mii de oameni blocaţi sub nămeţi de 3-4 metri, stare de alertă în Vrancea şi cod portocaliu. Suficiente motive pentru ca politicienii să aibă despre ce să vorbească. Sau să arate că fac ceva. E drept, fiecare în felul lui. De exemplu, Elena Udrea a postat pe Facebook mai multe fotografii cu munţi de alimente strânse la organizaţia pe care o conduce, PDL Bucureşti. Interesant este că la fiecare fotografie are aceeaşi descriere, în care, desigur, îşi laudă filiala, care a strâns „tone de alimente pentru sinistraţi”. Foarte elocvent este un comentariu în care demersul lui Udrea este taxat de către un cetăţean, care reproşează faptul că Guvernul trebuie să ajute oamenii înzăpeziţii: „Într-o ţară civilizată, ajutoarele pentru sinistraţi trebuie să le dea Guvernul, nu trebuie să umble Guvernul la a aduna ajutoare. E un lucru ruşinos. Problema e cât la % ajung în mâinile celor afectaţi de această situaţie?”, scrie cineva pe pagina de Facebook a Elenei Udrea.

Şi consultările prezidenţiale de la Cotoroceni au legătură cu ninsorile. Crin Antonescu a explicat că situaţia gravă din ţară este mai importantă decât subiectele de la consultări. Motiv pentru care USL nu merge la consultări. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a reproşat Guvernului că nu a decretat stare de alertă în Vrancea de săptămâna trecută, deşi preşedintele consiliului judeţean a solicitat asta. Mai mult, văzând că situaţia se înrăutăţeşte, Ponta a solicitat decretarea stării de urgenţă în Vrancea şi Buzău. Situaţia de urgenţă poate fi declarată doar de preşedintele ţării. Totodată, Ponta a cerut demisia prefecţilor din Vrancea, Buzău şi Constanţa, pe motiv că aceştia au „preferat să îşi continue o bătălie politică împotriva autorităţilor locale, decât să îşi facă datoria de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu şi să ia măsuri”, completează acesta. De menţionat că preşedinţii consiliilor locale din Vrancea şi Buzău sunt aleşi ai Opoziţiei. Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, şi prefectul judeţului, Sorin Hornea, se certau în direct la un post de televiziune în loc să se mobilezeze pentru a scoate oamenii de sub zăpadă din comunele vrâncene.

Fără să facă mare tam-tam, cu brânză de oi şi fructe în portbagaj pe post de provizii, Gigi Becali a plecat spre Vrancea cu mii de lopeţi şi vole de deszăpezit, spunând că „va deszăpezi şi ultima oaie”. El a beneficiat şi de ajutorul autorităţilor locale şi de sprijinul cetăţenilor care au ajutat la deszăpezit comunele din  judeţ.

Ministrul Berca: Guvernul nu deszăpezeşte

Noul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a deplasat sâmbătă în Vrancea, cu ministrul MAI, Gabriel Berca, şi Gabriel Oprea, ministrul apărării. În timpul deplasării sale, cuvâtul de ordine a fost „muncă”, mai ales când venea vorba despre autorităţile locale, cărora le-a reproşat că se plâng la televizor. Dar munca şi atribuţiile ministerelor sunt interpretate diferit de miniştrii săi. Duminică, Gabriel Berca, într-o videoconferinţă declara: „Guvernul nu deszăpezeşte. Guvernul intervine în situaţii de urgenţă prin ministerele sale”. Tot sâmbătă, prim-ministrul a ajuns să critice localnicii pentru indiferenţa lor, considerând că este inadmisibil ca armata să ajute la deszăpezit, iar cetăţenii să stea în case. Declaraţia a stârnit dezaprobarea Opoziţiei, dar şi a cetăţenilor. Adrian Năstase face, la rândul lui, apel la solidaritate, într-o postare pe blogul personal: „Cel mai bine, în aceste momente grele pentru mulţi din semenii noştri, este ori să ieşiţi afară să daţi zăpada din faţa caselor, fie să staţi în casă şi să vă feriţi de frig, dar oferind o mână de ajutor (financiar sau în produse) celor în nevoie”, îndeamnă social-democratul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-06

TAGURI: Elena_Udrea, Victor_ Ponta, Mihai_ Răzvan_ Ungureanu, stare de alertăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image