2017-01-18 10:08

POLITICA


Idei de vacanţă parlamentară. O nouă temă de la preşedinte: votul obligatoriu

 |  19:35
Idei de vacanţă parlamentară. O nouă temă de la preşedinte: votul obligatoriu
Preşedintele Traian Băsescu a lansat, în cadrul uneiemisiuni la 10 TV, propunerea ca alegătorii să voteze pe baza unei înscrieri peliste. Argumentul său a fost că în acest fel mai mulţi oameni ar fi atraşi lavot. Modelul invocat, cel francez, ar însemna, finalizarea uninominalului îndouă tururi, care, întâmplător, ar avantaja PDL.

"Sistemul în care să obligăm prezenţa la alegericred că forţează puţin lucrurile. Sunt oameni care nu sunt interesaţi depolitică şi, nefiind interesaţi, chiar pot să vicieze voinţa celor interesaţide politică. Cred că soluţia corectă la noi este cu înscrierea pe lista dealegători, soluţie care este în Franţa", a declarat preşedintele. El aexplicat că, în varianta înscrierii pe lista de alegători, şi procenteleprivind prezenţa la vot şi cel privind adjudecarea mandatului se fac raportatla numărul celor înscrişi. Tema este lansată în timp ce studiile de sociologiearată o scădere dramatică a încrederii populaţiei în partide: cota lor a ajunsla 5%, conform ultimului sondaj BERD.

Unul dintre primii care au căutat o soluţie pentru a atrageelectoratul la urne a fost deputatul PDL DănuţLiga. Acesta a propus, în 2006, instituirea votului obligatoriu, sub sancţiuneaunei amenzi de până la şase salarii medii nete pe economie.Proiectul său a fost respins însă definitiv, în 2009.

Adriana Săftoiu este, în prezent susţinătoarea unui alt proiectde lege privind votul obligatoriu. Deputata liberală nu vede în lipsa decredibilitate a partidelor un motiv de a-i scuti pe alegători de prezenţa lavot. „Peste tot politicienii nu se bucură de multă apreciere, chiar dacă nu eatâta neapreciere ca la noi. Dar varianta cu «mi-e lehamite» nu e o soluţie.Cetăţenii trebuie să-şi exercite dreptul de vot”, spune Săftoiu, dând şi exemple:„Grecia, Australia Belgia, chiar şi Italia şi, parţial, Franţa.” În privinţamodului concret prin care oamenii pot fi aduşi la vot, soluţia nu e unică. „Sancţiunilepentru cei absenţi pot fi diverse: fie să suporte costul alegerilor raportat lafiecare votant, fie restrângerea unor drepturi, ca în Italia, unde cei care nuvotează n-au acces la grădiniţele de stat şi nu li se eliberează paşapoarteleîn regim de urgenţă. Putem da, în loc de sancţiuni, avantaje pentru cei care votează.O scutire pe 3 luni de impozit, de exemplu”, mai propune deputata, recunoscândcă nici măcar în PNL „nu sunt foarte mulţi pentru această idee”. În privinţasistemului de vot, cel mai potrivit i se pare „votul mixt, uninominal - peliste, cu sistem uninominal la Camera Deputaţilor”. Ea respinge, în general,încercările lui Traian Băsescu de a simplifica scena politică, prin sistemecare elimină partidele mici. „Dumnealui vrea să le eliminăm pe cele mici, apoiîn Parlament spune: «puneţi de un partid mic» cine altcineva a făcut UNPR?”

Un milion de sancţiuni pentru orice

“Votul e un drept, nu o obligaţie, iar noi stăm prostşi cu sancţiunile”, comentează subiectul Adrian Moraru, director alInstitutului de Politici Publice. Acesta explică: “În România sunt un milion desancţiuni pentru orice, dar, de exemplu, oamenii văd că pentru votul multiplunu face nimeni puşcărie. Cum s-ar putea încasa, de pildă, amenzile pentru lipsade la vot atâţia homleşi sau ţărani fără bani?” Moraru nu crede că studiileprivind lipsa de credibilitate a politicienilor trebuie să ne alarmeze. “Dacăpartidele au doar 5% încredere, atunci ceilalţi 95% puteau să-şi facă unpartid. Şi cinstiţii făceau o revoluţie prin care îi răsturnau pe ceilalţi. Darmie un vecin, văzând că sunt analist politic mi-a cerut: «nu poţi să-l angajezipe băiatul meu undeva»? Dacă aş fi putut să-l ajut, politicienii nu mai erauşnapani! De fapt, nimeni nu vrea să schimbe tipul de politician, ci doar să fieei în locul lor.”

De pe urma propunerii făcute de preşedinte, AdrianMoraru vede avantaje minore. “Înscrierea pe liste, cerută de Cristian Preda ar însemnaca, într-un fel sau altul, alegătorii să se înscrie pe o listă înainte de vot. Înprimul rând, s-ar face economii la secţiile de votare, care s-ar împuţina. LaBucureşti, acum există şi 12 secţii de votare la o şcoală. Şi ar fi un sistemmai bun şi pentru noi, care facem sondaje. Acum întrebăm pe toată lumea şi60-70% spun că merg la vot, dar merg 50%. Deci deja 10-20% sunt mincinoşi. Cuînregistrarea la vot predictibilitatea va fi mult mai bună”. Analistul mai credecă, în general, “de la francezi luăm cele mai proaste lucruri”. Dacă am preluatot sistemul electoral (“cel mai prost din lume”) şi parlamentarii ar fi aleşi uninominalîn două tururi, partidele româneşti ar fi incoerente, pentru că au propus dejaun singur tur de scrutin la alegerea primarilor.

Cristian Preda a lămurit pentru „Puterea” ce anume a vrutsă spună exact preşedintele. „Există două moduri de alcătuire a listelorelectorale. La noi, când ai împlinit 18 ani eşti trecut automat pe listeleelectorale. Este o procedură administrativă. În alte ţări, ca Franţa, existăaltă procedură: după ce ai împlinit 18 ani te înscrii pe listă cu un timpînainte de alegeri. Ai, deci, un timp la dispoziţie, în care să îţi afirmidorinţa de a fi votant. Iar cu 6-7 luni înainte ţi se trimit formulare pentru aconfirma că vei participa la vot”, spune europarlamentarul PDL, încântat deidee.

Propunerea nu se bucură însă nici măcar de susţinereacolegilor de coaliţie din UDMR: “Cu votul obligatoriunu suntem de acord. Dreptul de a participa sau nu la vot e fundamental. Iarpentru votul cu liste de alegători noi nu avem infrastructura necesară. Şiapoi, ce face un om care e plecat în ziua votului? Sau unul care se hotărăşte săvoteze doar cu o lună înainte?”, observă Máté András-Levente. Pentru liderul deputaţilor maghiari, o modificare mai îndreptăţită ar fi“votul mixt, pe listă, dar în colegii şi într-un singur tur, ca în Germania şi înUngaria”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image