2017-01-17 17:42

POLITICA


Ion Iliescu: Băsescu jigneşte golanii

 |  21:00
Ion Iliescu: Băsescu jigneşte golanii

În anul 1990, Ion Iliescu îi cataloga pe protestatarii din Piaţa Universităţii ca fiind golani.  Acum, la 22 de ani distanţă, Ion  Iliescu îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu pentru umilirea şi jignirile aduse protestatarilor din Piaţa Universităţii,  spunând că are o atitudine „totalitară”.

După zece zile de proteste, Ion Iliescu  pune protestele românilor îndreptate  împotriva  preşedintelui pe seama eşecului poziţiei de „preşedinte jucător” a lui Traian Băsescu. Iliescu susţine că Băsescu a distrus orice formă de dialog cu societatea, care respinge modul său de a face politică.

Preşedintele de onoare al PSD îi reproşează lui Traian Băsescu şi modul în care s-a comportat pe parcursul protestelor, subliniind că, prin tăcerea sa, a arătat dispreţ şi i-a jignit pe români. „Tăcerea sa de după izbucnirea revoltelor sociale este explicabilă: nu are cui se adresa, şi chiar dacă ar face acest lucru, cine l-ar mai asculta? Ce ar mai avea de spus unor oameni pe care i-a umilit cu felul său de a fi, pe care i-a jignit şi faţă de care simte doar ură şi dispreţ? Demonstraţiile românilor nemulţumiţi sunt şi o expresie a respingerii acestui mod de a face politică al preşedintelui Traian Băsescu. Oricât de diverse ar fi revendicările străzii, ele ne spun un lucru: că în sânul societăţii există un puternic consens în legătură cu trei revendicări. Ele privesc demisia preşedintelui, a Guvernului pe care, de fapt, tot Traian Băsescu îl conduce, şi organizarea alegerilor anticipate”, explică Iliescu demonstrând că este fidel propunerilor USL.

De fapt, Iliescu pare să uite că în 1990 avea un comportament similar faţă de cei care protestau în Piaţa Universităţii. În aprilie 1990, protestatarii au avut prilejul să îşi manifeste dezaprobarea faţă de preşedintele de atunci al României. Reacţia preşedintelui Iliescu faţă de ei: „golani” şi „contrarevoluţionari”. O jignire, s-ar putea spune. Exact ceea ce-l acuză 22 de ani mai târziu Iliescu pe Băsescu.

Pe 22 aprilie 1990, un grup de manifestanţi a blocat circulaţia în Piaţa Universităţii, având pancarte pe care scria: „Ieri huligani, azi golani”, „Mai bine haimana, decât trădător,/ Mai bine golan, decât dictator,/ Mai bine huligan decât activist,/ Mai bine mort decât comunist!”. Iliescu s-a întâlnit atunci cu protestatarii, dar a refuzat ca întâlnirea  să fie  televizată sau înregistrată.  În declaraţiile sale publice de atunci, Iliescu nu ezita să spună că manifestanţii sunt nişte „contrarevoluţionari” şi că nu îi consideră reprezentativi pe cei care au murit în 1989 pe baricada Universităţii.

Revista „22” relatează că  Ion Iliescu ar fi declarat despre „golani”: „Să fiarbă în sucul propriu, cât îi va duce răbdarea”.

Reamintim, preşedintele Traian Băsescu a preferat să nu comenteze în vreun fel protestele antiguvernamentale organizate în Bucureşti, dar şi în ţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29

TAGURI: revolte_sociale, Iliescu, preşedinte jucător, umilireComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CETATEANUL
25 Ian 2012

Domnul Iliescu ar face bi ne sa aiba decenta sa se abtina de la comentarii c a nu-l avantajeaza!

Adauga un comentariu

Random image